Днями представники «Стоп корупції» прийшли до Вінницького міського суду на акцію протесту. Вони вимагали зупинити суддівське свавілля й корупцію. У руках тримали плакати: «Вимагаємо справедливого суду», «Поліція, прокуратура, суд – трикутник, в якому гинуть люди», «Стоп сумнівним вирокам».

– Наш місцевий осередок неодноразово повідомляв про масові скарги на корумпованість Вінницького суду. Ми проаналізували та виявили, що більш як половина складу суду звинувачується у недоброчесності й отримувала догани ВРП. Як так сталося, що з 37 суддів 22 — покарані Вищою радою правосуддя або рухом «Чесно» названі недоброчесними, такими, які ухвалюють сумнівні рішення та порушують права та свободи? Думаю, що в Україні мало таких судів, де 70 відсотків складу — корупціонери. Ми хочемо запитати: чи усвідомлюють ці люди, що саме в їхніх руках зосереджене падіння економіки в нашій країні? Саме через них – негативні показники інвестиційного клімату в минулому році, — зазначила  місцева представниця вінницької організації «Стоп корупції» Олена Циганкова.

– Серед тих, кого вважаємо недостойними мантії судді – очільниця суду Ганна Гайду, судді Василь Антонюк, Анатолій Бар’як, Євген Бернада, Наталя Бессараб, Валерій Бойко, Ігор Вишар, Сергій Волошин, Олена Вохмінова, Володимир Гриневич.

Відомо, що учасники акції  вимагали вийти до громадськості очільницю суду Ганну Гайду. Втім, замість неї вийшли охоронці та пояснили, що у служительки Феміди судове засідання. Активісти додали, що будуть звертатися до Вищої ради правосуддя, Генпрокурора та до Президента України. Крім того, нещодавно на інстаграм-акаунті Всеукраїнського об’єднання «Автомайдан» з’явилося коротке відео під назвою «What is corruption?» У ньому за 30 секунд автори показали маєтки українських суддів, податківців та прокурорів. Серед них — будинок екссудді Вінницького суду Інни Борисюк та чинного керівника Вінницької обласної прокуратури Олександра Бутовича.

Віталіна Володимирова