За релігійним календарем 27 травня віряни вшановують пам’ять святого Ісидора. У народному календарі ця дата отримала такі назви: Сидор огірочник, Сидор бокогрій, Сидори-сівери. З цього періоду переставали дути північні вітри – «сівери», тому люди й прозвали свято «Бокогрієм». Ще в цей період починався посів огірків. Вважалося, що огірки, посаджені на Сидора, не будуть гірчити, а в засолюванні не виявляться порожніми та не закиснуть.

А ще сьогодні Всесвітній день товару, День захисту від сонця, Міжнародний день білого вина «Шардоне».

27 травня увійшло до історії людства такими подіями:

1199 – По смерті короля Річарда Левове Серце на престол Англії зійшов його 32-річний брат Джон Безземельний, 17 років правління якого пройшли у неперервних війнах й закінчились не лише втратою всіх французьких володінь Плантагенетів, але й законодавчим обмеженням королівської влади.

1498 – У Реймському соборі Нотр-Дам на престол Франції урочисто короновано Людовика XII з Орлеанської гілки династії Валуа. Розпочаті ним війни в Італії задля перетворення країни на гегемона в Європі і Середземномор’ї хоча і обернулися крахом, він не втратив авторитету та підтримки своїх підлеглих, і завдяки своїм вдалим реформам отримав прізвисько «Батько народу»..

1606 – повстання у Москві проти поляків.

На дев’ятий день вінчання з Мариною Мнішек Лжедмитрія I вбили, впродовж трьох днів вчиняли над ним наругу на Красній площі й потім спалили, вистреливши попелом із Цар-гармати. Марина була заарештована

У 1647 році в штаті Массачусетс була страчена шляхом повішення перша «відьма» Америки – Ача Янг.

1657 – Священна Римська імперія уклала союз із Річчю Посполитою, за яким зобов’язалася надати Польщі воєнну допомогу й бути посередницею у переговорах із Богданом Хмельницьким

1703 – За наказом російського царя Петра I на Заячому острові в дельті ріки Нева на щойно завойованих у шведів територіях почато будівництво Петропавлівської фортеці. Цей день вважають днем заснування Санкт-Петербурга.

1753 – Закінчилось будівництво Андріївської церкви у Києві, зведеної за проєктом архітектора Бартоломео Растреллі в пам’ять відвідин Києва імператрицею Росії Єлизаветою Петрівною.

1821 – Створено Миколаївську астрономічну обсерваторію

1895 – Винахідник з Англії Бірт Акрес запатентував кінопроєктор

1900 – Вперше у світі під час парламентських виборах у Бельгії випробували систему пропорційного представництва

1905 – Почалась дводенна Цусімська битва, в ході котрої японський флот під командуванням адмірала Хейхатіро Того розгромив російську Тихоокеанську ескадру віце-адмірала Зиновія Рождественського. Це була вирішальна морська битва Російсько-японської війни 1904-05 років, яка визначила і результат всієї війни на користь Японії.

1916 – Президент США Вудро Вільсон закликав після Першої світової війни заснувати Лігу Націй

1919 – Вища рада Паризької мирної конференції визнала Олександра Колчака “верховним правителем” єдиної Росії

1921 – Афганістан проголосив незалежність

1926 – У штаті Міссурі (США) з’явився пам’ятник Гекльберрі Фіну та Тому Соєру

1930 – Річард Дрю запатентував “прозору целофанову липку стрічку”, тобто скотч. Перший у світі скотч був зроблений з каучуку, масел і смол на целофановій основі. Він був водонепроникний і протистояв широкому діапазону температур. Спочатку використовувався для упаковування обгортки для їжі. У 1932 році Джон Борден удосконалив скотч, додавши «вбудоване» лезо для обрізки, що істотно полегшило її використання. Але на цьому вдосконалення не закінчилися. На в сімействі скотчів більше як 900 найменувань.

1930 – У Нью-Йорку на Манхеттені відбулось офіційне відкриття 319-метрового хмарочосу «Крайслер Білдінг», збудованого у стилі арт-деко. Протягом наступних 11 місяців це була найвища будівля світу, допоки не було офіційно відкрито «Емпайр Стейт Білдінг».

1931 – Швейцарці Огюст Пікар і Пауль Кіпфер здійснили перший у світі політ на стратостаті – стартувавши у місті Аугсбург (Німеччина), вони досягли рекордної висоти 15 785 метрів і через 17 годин 28 хвилин приземлились в австрійському селищі Обергургль за 233 кілометри від місця старту.

1933 – Прем’єра мультфільму Волта Діснея “Троє поросят”

1937 – у Сан-Франциско урочисто відкрився один із найкрасивіших мостів у світі над протокою Золоті Ворота. Він з’єднує місто Сан-Франциско і південну частину округу Марін, поруч із передмістям Саусаліто. Міст Золоті ворота був найбільшим висячим мостом у світі з моменту відкриття в 1937 році й до 1964 року. Міст завдовжки 1280 м із шістьма рядами руху та двома пішохідними доріжками підвішений на двох головних канатах завтовшки 93 см, закріплених на сталевих опорах заввишки 227 м. Зараз лідер у цій сфері – міст Акасі-Кайке в Японії через протоку Акасі. Він знаменитий тим, що має найбільший проліт у світі – 1991 метр. Пілони мосту мають висоту 298 метрів.

1941 – Поблизу берегів Франції масова атака трьох англійських кораблів дала змогу затопити німецький лінкор «Бісмарк»; загинули всі 2300 чоловік, що перебували на його борту.

1942 – зондеркоманди СС знищили всіх євреїв, крім ремісників, у Іллінцях, Вороновиці, Теплику, Соболівці, Тернівці Вінницької області – загалом близько 4 тис. осіб. Розстріляно 3800 осіб єврейської національності в Дубні Рівненської області

1944 – Прем’єра спектаклю Жана-Поля Сартра “Виходу немає” у Парижі

1950 – Теледебют Френка Синатри на каналі NBC, де він виступив поряд з коміком Бобом Гоупом

У 1971 році в присутності 103 тисяч глядачів відбувся прощальний матч легендарного воротаря Льва Яшина.

1977 – затверджено нову редакцію Державного гімну СРСР, який проіснував до розпаду СРСР у 1991 р.

1991 – “Авіалінії України” почали чартерні рейси Київ-Монреаль-Торонто-Київ

1992 – У Харкові відбувся скликаний під тиском РПЦ архієрейський Собор Української православної церкви, який звільнив ініціатора проголошення її автокефалії митрополита Київського і всієї України Філарета з посади її предстоятеля. УПЦ, що залишилася у єдності з Московським патріархатом, очолив митрополит Ростовський і Новочеркаський Володимир (Сабодан). Не визнавши це рішення, через місяць на Всеукраїнському православному соборі частина ієрархів УПЦ та УАПЦ об’єдналися в УПЦ Київського патріархату.

1994 – Після двадцяти років вимушеної еміграції до Росії повернувся Нобелівський лауреат письменник Олександр Солженіцин.

1996 – у Москві після переговорів президента Росії Бориса Єльцина з чеченським лідером Зелімханом Яндарбієвим підписано угоду про припинення вогню в Чечні

1999 – Міжнародний військовий трибунал в Гаазі оголосив про порушення справи проти президента Югославії Мілошевича і ще чотирьох вищих югославських посадовців, звинувачених у масових депортаціях людей і злочинах проти людяності.

2002 – Музикант Алан Паркер став лицарем і може додавати до свого імені приставку “сер”

2006 – У результаті землетрусу магнітудою 4,8 балів за шкалою Ріхтера, який відбувся поблизу індонезійського сотрова Ява, загинуло 5782, було поранено 36 299 особи і півтора мільйони чоловік втратило житло.

2015 – Прокуратури Швейцарії та США взяли під арешт 7 вищих посадовців ФІФА та загалом 14 осіб через корупцію, рекет, а також відмивання грошей.

Тетяна Кондратьєва