Розташований він перед колишнім кінотеатром «Росія», на площі імені Івана Богуна. Монумент з’явився з нагоди Дня Героїв України та 370-річчя героїчної оборони Вінниці козаками і городянами на чолі з Іваном Богуном. Камінь – білий пісковик природного походження, виготовлено та встановлено за благодійні пожертви учасників ініціативної групи. На фасадній стороні каменю зображено надпис: “Цей камінь є символом волі вінничан встановити на цій площі пам’ятник оборонцю нашого краю, Вінницькому полковнику Івану Богуну. Громада м. Вінниці. 23.05.2021” та відтворений герб Івана Богуна з його печатки. На зворотній стороні каменю змальовано традиційні звичаєві символи та орнаменти, які відомі в Україні з часів Трипілля, Черняхівської культури, періоду Русі-України та 19 століття вінницькі традиційні народні елементи.

Це свідчить про безперервність буття і розвитку українського народу на рідній землі протягом тисячоліть. Для здійснення цієї побратимської справи з нашого міста та різних куточків Вінницької області зібралися лідери та представники громадських організацій національно-патріотичного спрямування, учасники Революції гідності, українські ветерани сучасної війни з Росією, молодь, козацтво, історики, краєзнавці, небайдужі громадяни.

Камінь встановлено на місці, поблизу площі імені Івана Богуна.

-З початку 90-х років 20 століття до міських органів самоврядування Вінниці регулярно звертаються мешканці міста і області, триває громадянська кампанія за спорудження у Вінниці пам’ятника українському національному герою Івану Богуну. 25 сесія 5 скликання Вінницької міської ради ухвалила ключове рішення від 4 квітня 2008 року №1861 “Про найменування площі в місті Вінниці”, відповідно до якого Вінницька міська рада вирішила: “1. Найменувати перехрестя вулиць Соборна-Свердлова-Першотравнева площею імені Івана Богуна. 2. Управлінню містобудування і архітектури було доручено організувати підготовку документів та клопотань, необхідних для розміщення монумента Івану Богуну загальнодержавного значення”.- повідомив організатор акції Володимир Барцьось.

– Пункт другий цього рішення на той час не було виконано до кінця. До сьогодні це питання жодним чином не вирішено. Саме тому, ініціативна група вінничан вирішила нагадати в такий цивілізований спосіб вінницькій міській владі про їхні зобов’язання перед територіальною громадою м. Вінниці та державою. Важливість і необхідність спорудження монументального пам’ятника полковнику Івану Богуну має всеукраїнське державне значення. Тому, ми – мешканці територіальної громади міста Вінниці та Вінницької області, закликаємо владу більше не зволікати та невідкладно ухвалити рішення про встановлення пам’ятника Вінницькому полковнику Івану Богуну на однойменній площі у м. Вінниця.

Наприкінці зібрання усі присутні одноголосно ухвалили звернення до Вінницького міського голови Сергія Моргунова та депутатів Вінницької міської ради з вимогами: розглянути та ухвалити рішення про встановлення пам’ятника Івану Богуну на місці перед колишнім кінотеатром “Росія” (трикутник земельної ділянки, обмеженої вулицями Соборна, Магістратська та Визволення), згідно з попередніми рішеннями міської ради та численними зверненнями громадськості, а також гарантувати фіксацію цього рішення в концепції комплексної забудови цієї земельної ділянки, ініціювати проведення спільно з Вінницькою обласною державною адміністрацією конкурсу на визначення кращого проекту майбутнього пам’ятника Івану Богуну згідно вимог чинного законодавства України.

Зволікання з вшануванням постаті Івана Богуна у вигляді повноцінного пам’ятника, буде мати вкрай негативні наслідки, а саме: для збереження української національної пам’яті та державницької традиції, налагодження діалогу між владою та громадськістю Вінниці в цьому питанні.

Валентина Лісова