Вже 22 травня,  в день пам’яті святителя Миколая, до храму святої великомучениці Параскеви у село Гавришівка привітати від імені митрополита Вінницького і Барського Симеона релі­гійну громаду  із завершенням процесу зміни підлеглості у канонічних питаннях прибув представник управління Вінницько-Барської єпархії ПЦУ архімандрит Софроній (Чуприна).

Після Божественної лі­тургії, яку о. Софроній звершив у співслужінні з настоятелем парафії ієреєм Павлом Звіринським, архімандрит вручив голові парафіяльної ради юридичні документи та подарував копію Томосу про автокефалію Православної Церкви України.

З часу  Об’єднавчого Собору практично усі жителі Гавришівки вирішили бути в Українській Церкві. Утім, проти рішення цілої парафії виступив місцевий священник о. Анатолій. Тому довгий час майже всі селяни не ходили до храму.

– В нас все пройшло мирно, тому що практично не було тих, хто підтримував російську Церкву, – розповідає одна найстарших парафіянок Зінаїда Марченко, – та й священник повів себе коректно: не вчиняв скандалу і не запрошував «тітушок», як про це ми чули з інших сіл. За це ми його продовжуємо поважати. Але він зробив свій вибір і залишився в російській Церкві.

За кілька тижнів до Пасхи, коли громада остаточно вирішила приєднатися до ПЦУ, її представники звернулися до Вінницько-Барської єпархії, і з благословення митрополита Симеона у Гавришівку був призначений священник Павло Звірин­ський, котрий  швидко здобув авторитет у громаді.

Загалом у Вінницькій області до ПЦУ перейшли 85 парафій. 22 з них вже мають офіційно перереєстровані документи.

Цього ж дня до ПЦУ приєдналася і громада с. Дзигівка на Ямпільщині.

Соломія КАЛЮЖКО