Організатором схеми став власник мереж побутової техніки! Чи причетний до цього депутат Вінницької облради та ексвіцепрем’єр?

Днями у Вінниці оперативники СБУ викрили протиправну схему комерсантів: у тінь і за кордон було виведено 42 млн грн. Щороку спритні ділки отримували майже 20 млн грн.

Співробітники спецслужби встановили, що організував оборудку власник однієї з торговельних мереж побутової техніки.

– За його вказівкою протягом 2019-2021 років підлеглі, всупереч чинному законодавству, зараховували гроші від покупок продукції у магазинах на рахунки кількох «кишенькових» громадських організацій. А після того легалізовували їх через декілька десятків підконтрольних ФОПів, — повідомили подробиці у пресслужбі СБУ.

— Надалі кошти переводили у готівку, а більшу частину без перевищення лімітів дрібними трансакціями переводили на закордонний рахунок власника мережі. Всі операції проводились з ухиленням від сплати податків. Державна служба фінансового моніторингу встановила — збитки держави від протиправної діяльності становлять понад 12 млн грн. Під час обшуків за місцями проживання та в офіс­них приміщеннях правоохоронці виявили майже шістдесят печаток ФОПів, чорнову бухгалтерію, банківські картки, комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності.

Як вдалось дізнатись нашому кореспонденту, всі ці схеми прокручували різні громадські організації, у назві яких містилося «Мастер-плюс». І що цікаво, ця мережа магазинів уже згадувалась як порушник закону у поліції, бо у лютому 2019 року було розпочато досудове розслідування. Схема аналогічна — під прикриттям діяльності неприбуткової ГО «Клуб споживачів Мастер-плюс», без сплати загальнообов`язкових податків, зборів, інших платежів, проводилась господарська діяль­ність із реалізації товарів широкого вжитку через мережу магазинів (у т.ч. Інтернет-магазинів) у Він­ниці, Києві, Одесі, Харкові, а також Москві… Від такої діяльності було зароблено понад 90 мільйонів гривень, які, знову-таки, розмістили на рахунках ГО. А потім все це виводилось і знімалась готівка через банкомати та каси фінансових установ. Досудовим розслідуванням встановлено, що у вказаній протиправній діяльності використовуються розрахункові рахунки громадської організації та 38 суб`єктів господарювання.

А тим часом у коридорах влади ходять розмови, що до цієї оборудки може бути причетний депутат обласної ради та один з високопосадовців — ексвіцепрем’єр. Втім, у спецслужбі поки що цю інформацію не деталізують, покладаючись на таємницю слідства.

Віталіна Володимирова