Він українець. Народився та виріс у Вінниці. Батько Михайло працював в обласному цукротресті колись «цукрового Донбасу», мама 38 років віддала захисту закону, працюючи в прокуратурі міста.

Як нині космічний підприємець хоче увіковічити зв’язок своїх високотехнологічних підприємств із батьківщиною та дати Україні шанс запускати з першого приватного космодрому в Австралії колись легендарні ракети?

Ілля Осадчук, вінничанин із світовою славою, гендиректор та співвласник компанії CosmoVision Global Corporation, що будуватиме найсучасніший космодром в Австралії.

— Той самий співвласник та директор компанії Cosmo Vision Global Corporation із Австралії, яка займається космічними розробками та пропонує українським підприємствам розробляти ракетоносії для виводу вантажів у космос, про що повідомило посольство України в Австралії, людина, від рішень котрої залежать інвестиції у сотні мільйонів доларів, – колишній вінничанин Ілля Осадчук?! І саме він був одним із наставників Ілона Маска та звернув його увагу на перспективи комерціалізації космічних програм, адже до цього космос був, що в США, що на пострадянських теренах, лише державним.

Але це не перша новина, яка приголомшила нас під час розмови з його колегою, головою правління Дніпровського космічного кластеру Євгеном Рокитським, який всіляко підтримує участь українських підприємств та конструкторських бюро у ймовірній міжнародній співпраці.

Євген Рокитський, голова правління Дніпровського космічного кластеру, потенційного партнера Космовіжн у австралійських аерокосмічних проєктах, став посланцем від Іллі Осадчука і разом із «33-м» відібрав космічне каміння для космодрому

Він прибув на Вінниччину, щоб пройтись шляхами дитинства тепер відомого на весь світ нашого земляка — відвідати місце, яке надихнуло його займатись космосом, та взяти талісман із Вінниччини – метеоритний камінь, який будівничі вже в Австралії урочисто закладуть у фундамент космодрому Кейп-Йорк (штат Квінсленд).

Отож, шляхами Іллі Осадчука на Вінниччині пройшлися із Євгеном Рокитським кореспонденти «33-го».

Їдемо у село Степанівку, що біля Вороновиці, де проживала бабуся Іллі. Саме звідти вона водила онука до садиби Можайських, де було спроєктовано та випробувано перший в історії людства штучний літальний апарат, – зараз це Музей авіації та космонавтики – і привчала «сягати неба» у досягненні цілей. Саме там зародився в Іллі потяг до підкорення космосу.

Музей космонавтики ім. Можайського у Вороновиці надихнув наставника Ілона Маска побудувати космодром та дати шанс українським ракетам запускати кораблі у космос

Тому тепер Ілля та Євген ініціюють створення Опікунської ради цього музею, щоб допомагати його осучасненню. Адже місія музею – розповідати відвідувачам  про підкорення повітряного та космічного простору, яке започаткував на Вінниччині Можайський, надихати на досягнення нових висот – благородна. Дирекція музею, якому багато чого треба «підлатати», радо вітає таку ініціативу.

Спочатку був «Фонд Горбачова»… Із журналістики в космічну галузь.

Але, як не дивно, Ілля спочатку про космос почав писати. Бо доля у ще СРСР занесла його до Москви, де він отримав право писати ексклюзивні матеріали із космодрому Байконур.

Створений Ініціативним вінничанином «Фонд Горбачова» допомагав у країні та за кордоном пропагувати ідеї перебудови й гласності. Вже тоді зароджується хист лобіста. Бо до «Фонду Горбачова» Ілля залучив найбагатших людей світу, як сам зізнається, у т.ч. Рокфеллерів та Ротшильдів, провідні фінансові установи.

Після серпневого путчу, який, на його думку, організував сам Горбачов, Ілля стає заступником голови Спілки журналістів Росії і очолює Журфонд. Потім Ілля Осадчук стає першим президентом Конгресу журналістів, асоціативного члена ООН. Далі були, серед іншого:

– організована ним перша в світі система конференцій, організована спільно з Інститутом космічних досліджень РАН та SITA, на базі якої створювався Скайп;

– отримання екcклюзивних прав на гуманітарні програми (навчальні, рекламні та наукові проєкти) на орбітальній станції «Мир»;

– представлення у Конгресі США переконливої доповіді про необхідність комерціалізації космосу та надання відповідних повноважень НАСА. Більше того, Ілля був одним із наставників тепер відомого на весь світ Ілона Маска і переконав того у перспективах саме приватного інвестування у космічні програми.

Не секрет, що космічна галузь у СРСР була надзвичайно розвинутою, деякі ракети-носії виготовляли в Україні у Дніпрі, а запускались вони, в першу чергу, з  Байконура. З початком російсько-української війни Україна фактично втратила доступ до цього космодрому, а виробництво ракет-носіїв на її підприємствах 7 років як зупинилося.

Створення космодрому в приекваторіальній частині Австралії може надати українським ракетобудівникам один з найкращих майданчиків у світі для виводу корисного навантаження на геостаціонарну орбіту і шанс на відродження колись легендарного українського ракетобудування.

Ракетоносій «Зеніт-Австралія» буде модифікацією ракет «Зеніт», які випускає «Південний машинобудівний завод» («ПМЗ») у Дніпрі

— Це ж колосальні кошти! Звідки вони в українця, який не мав мільярдерів-батьків? – не втримуємось ми і від такого запитання.

— Ілля, зрозуміло, забезпечена людина, але в таких дороговартісних проєктах він співпрацює із найпотужнішими світовими інвестиційними фондами. Бо вони йому довіряють. А це у світі бізнесу – найвищий рівень похвали, – говорить Євген.

І, на завершення, ми із Євгеном виконуємо ще одне прохання відомого вінничанина – привезти із місця падіння на Землю метеорита, «Іллінецької астроблеми», каміння.

— Саме його ми помістимо в капсулу, коли закладатимемо фундамент космодрому в далекій Австралії, як зв’язок із Вінниччиною, де народився та виріс Ілля, і зв’язок Землі з Всесвітом, звідки до нас потрапив «космічний прибулець», ну, і на знак, сподіваюсь, плідного співробітництва України та Австралії у галузі космосу.

На прохання Євгена неймовірно цікаву розповідь послала за океан Іллі та його соратникам відома вінницька астроном Марія Левченко.

Марія Федорівна була вчителькою астрономії Євгена Рокитського. Саме йому Ілля Осадчук доручив цю почесну місію

Бо це вона десятки років популяризує єдине в Україні та одне із трьох у світі місць падіння метеорита. І воно також на Вінниччині.

Перші запуски українських ракет із австралійського космодрому заплановані на 2023 та 2024 роки, в компанії планують по 5 запусків щорічно.

А ми додамо: дуже хочеться, щоб наш відомий тепер на весь світ земляк Ілля Осадчук таки дав другий шанс Україні відродити її славетне космічне минуле. І це буде неймовірний прорив у долі України. Як і в долі Іллі космічна галузь, окрилена мрією, народженою в дитинстві під Вінницею.

Тетяна Редько
Олексій Бойко