У храмі святої Жанни д’Арк, що у Ніцці, відкрили персональну виставку витинанок на­шої землячки Дарії Альошкіної. Вона донька відомого подружжя скульпторів з Букатинки.

– Це, можна сказати, персональна виставка моїх найкращих робіт. Там представлений проєкт, присвячений композитору Леонтовичу, а інший — па­м’яті Голодомору, — розповіла Дарія. — На жаль, мені не вдалося бути на відкритті, але тішуся, що люди можуть познайомитися з витинанкою ближче.

У церкві виставка триватиме 3 тижні. Орга­нізу­вала її Франко-Українська Асоціація на Лазурному узбережжі AFUCA за підтримки греко-католицької церкви.

Додамо, що Даша Альошкіна першою почала створювати витинанки гігантських розмірів. Ці величезні ажурні панно були на безлічі виставок і арт-проєктів в різних країнах: Польщі, Ні­меч­чині, Франції, Південній Ко­реї, Канаді, США, Бельгії, Австрії, Швейцарії, Данії. Всі орнаменти — авторські до останнього штриха, всі витинанки робляться тільки вручну.

Особливість техніки — симетрія: прорізається орнамент, і потім, як фантастична сніжинка, полотно розгортається і перетворюється на величезне паперове мереживо! Дарія створила панно для київського бутіка Cartier і ювелірного бренду Oberig. Окрім успіху у творчій сфері, жінка щаслива дружина та мама трьох дітей. Її коханий чоловік Гордій нещодавно «ро­зірвав» своїм талантом шоу «Голос країни», де грав на лірі.

Вікторія СНІГУР