Вікенд мандрівників  стартував на SUN Території  у суботу, 5 червня, присвячений пішим- і веломаршрутам.  У програмі вікенду організатори  підготували цілу низку зустрічей, презентацій, музичних виступів, туристичні та спортивні активності.  До речі, SUN Територія – новий проект, який ще минулого року  вперше запросив вінничан провести вихідні на території колишнього санаторію ім. Коцюбинського. Цю територію поступово меретворюють  на  мистецьку платформу, креативний хаб просто неба і водночас рекреаційну зону для проведення культурно-мистецьких, освітніх та екологічних подій.

А цього разу, дочекавшись послаблення карантину,   організатори підготували чимало активностей:  різні майстер-класи  музичні концерти, сучасні перформанси за участі непрофесійних акторів.Кілька сотень  вінничан, котрі  мріяли про змістовний відпочинок, мали можливість поспілкуватися з цікавими людьми, спробувати себе у скелелазінні, запливах на каное. Увечері усіх  розважав етноф’южн гурт “Folknery”. «Фолькнери» – популярний український музичний гурт, який створений та складається з подружжя Володимира Муляра та Ярини Квітки, які виконують пісні в жанрах етно та дарк-фолк. І це все  цілком безкоштовно!

Територія, котра ще донедавна жахала своєю занедбаністю, перетворилася на містечко мандрівників. Тут розташували інформаційну точку, фудкорт, лаундж-зону, наметове містечко та ватру, а для молодших учасників вікенду – окрему дитячу програму з аквагримом, конкурсами та майстер-класами. Окрема територія для релаксу — зона з гамаками. І розваг вистачило як дорослим, так і дітям!

Олександр Вешелені, керівник  департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради радо ділиться враженнями:

-Ми неймовірно щасливі і втішені, бо отримали  масу  позитивних відгуків. Нам вдалося провести все заплановане. Частина цих вихіднихїзадумувалася ще й минулому році,  до карантину. Для нас ця подія стала таким першим посткарантинним заходом  з дотриманням усіх норм безпеки .  Ми були раді, що на Території люди з усіх куточків України  знайомилися, домовлялися про спільні подорожі. До нас у ці вихідні приїжджали з Харкова, Тернополя, Житомира, Києва. Серед учасників була й гостя з Житомира, яка розповіла про проходження непростих туристичних маршрутів людиною з інвалідністю.  Наша Територія стала подієвим своєрідним магнітом. У перший день нас загалом відвідало близько 400 відпочивальників. Другого дня, що для нас було ще приємніше: у подільському тестуванні шляху Святого Якова (маршрут проекту «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова» об’єднав Вінницю, Бар та Кам’янець-Подільський)  перших 15 кілометрів пішки пішло  понад пів сотні охочих, на велосипедах — близько 30, так само — на каяках. Ми такою дружною родиною зійшлися всі у Селищі, обмінялися враженнями. Багато хто у такий похід пішли вперше.  І такий формат мандрів усім дуже сподобався. Багато хто запланував собі проходження цього маршруту одразу ж, як тільки ми запустимо його за підтримки Українського  культурного фонду, випустимо паспорт прочанина. Одним словом, все вдалося.

“Вікенд мандрівників” – це перший повноцінний офлайн-захід, який влаштовує і міська рада.  Ми чекали цього дуже довго, тому що перед карантином 2020 року ми буквально за тиждень до локдауну підписали меморандум з громадською організацією “Плай” і вже намітили календар тих подій, які ми планували на літо 2020 року. Тепер перенесли їх на це літо.

Варто додати, що спікерами Вікенду стали й представники відомого медіа-проекту Ukraїner – Олексій, продюсер експедиції, та Павло – оператор.  Нещодавно вони вирушили в експедицію Поділлям для зйомок нових сюжетів, а слухачам Вікенду розповіли про свої відкриття та людей, які траплялися їм в подорожах різними регіонами України.

Ілона ВАЛЬТЕР