Подібні ситуації назріли і в інших громадах. Як їх вирішуватимуть?

– 4 червня з ініціативи голови Вороновицької ОТГ Олександра Ковінька відбулась зустріч УБД – учасників бойових дій у Вороновицькій ОТГ, — повідомила громадська активістка та військовослужбовець ЗСУ у запасі Юлія Щербань. — На зустрічі були присутні небайдужі хлопці, учасники АТО/ООС й представник перевізника — В.Б. Стецький.

Одразу скажу – на 100% діалог не відбувся. Але це моє особисте бачення даної ситуації…

Але разом з тим є і позитивні результати.

Було створено робочу групу з вирішення цього питання.

7.06.2021 була організована робоча зустріч, де обговорили питання, які виносились на зборах. У групу увійшли представники перевізника, селищної ради, «афганців» й інших представників пільгових категорій.

Було заслухано всі сторони.

Сподіваюсь, що ці питання будуть вирішені. Бо вже відомо, що на перевезення пільговиків у громаді є власні 98 тисяч коштів у бюджеті ОТГ. Ми запропонували їх направити, перш за все, на компенсацію за проїзд 71-му учаснику АТО із числа добровольців, хто тут реально живе і прописаний… Бо насправді список більший в 2 рази! Плюс є багатодітні родини, для яких 50 гривень за поїздку до Вінниці у два боки – це великі гроші. Тому ініціативна група зустрілась із головою Ковіньком щодо повного списку пільговиків. А перевізник Стецький готовий возити всі категорії пільговиків, якщо він отримає компенсацію від ОТГ.

Ось як прокоментував варіанти вирішення цієї проблеми голова Вороновицької ОТГ:

– У нас у громаді є 71 доброволець із 2014-го року та 190 учасників бойових дій в АТО. Також на ці зустрічі прийшли представники «афганців» та чорнобильців… Загалом пільговиків нарахували десь до 1500 осіб. Але держава за їхнє перевезення давно нічого не компенсує перевізникам, а у нас в бюджеті ОТГ на це є близько 100 тисяч гривень. Тому поки що домовились, що разом із добровольцями формуємо список першочергових пільговиків та через Приватбанк будемо монетизувати цю пільгу. Адже якщо ці кошти на перевезнення пільговиків віддати одному перевізнику, то всі будуть «прив’язані» лише до автобуса даного підприємця… Думаю, що за 2 тижні ми вийдемо на фінальне рішення із цього питання в нашій громаді, — зазначив голова Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько. 

Роман Ковальський