Унікальна серія книжок “Скарби українського фольклору”, що виходить друком у видавництві “Літера ЛТД”, була презентована поціновувачам національного фольклорного мистецтва під час проведення V всеукраїнського фестивалю-конкурсу фольклорних колективів на приз Гната Танцюри. Фестиваль проходив 12 червня у місті Гайсин на Вінничині та зібрав народні аматорські колективи зі всієї України задля вшанування пам’яті видатного фольклориста Гната Танцюри, відзначення 120-річниці від дня його народження та демонстрації виконавчої майстерності, представлення автентичних пісень і старовинних українських обрядів.

Місце першої презентації серії у Гайсині було обрано не випадково, адже саме діяльність видатного українця Гната Танцюри підштовхнула упорядника серії етнографа та фольклориста Миколу Дмитренка та директора видавництва “Літера ЛТД” Сергія Макаревича до створення такого потужного видавничого проєкту.

Наразі серія “Скарби українського фольклору” складається з трьох томів:

І том — «Пiснi Явдохи Зуїхи», зiбранi видатним фольклористом Гнатом Танцюрою пiснi у виконаннi Явдохи Зуїхи.

ІІ том — «Українські народнi nicнi в записах Гната Танцюри»

продовжує видання спадщини Гната Танцюри. Це зібрана ним унікальна колекція пісенного фольклору різних жанрів. До тому включено також опис обряду весілля, записаний Танцюрою в селі Зятківцях на Вінничині.

ІІІ том — «Українськi народнi казки», — це найповнiша сучасна науково-популярна збiрка українських народних казок рiзних жанрiв у записах XIX – початку XXI ст.

“Збереження національної культурної спадщини дуже важливо задля самоідентифікації нашого народу, розбудови нашої держави. Підґрунтям розвитку професійного мистецтва, що ідентифікує нашу націю в сучасному світі є багатий i різноманітний український фольклор. Його збереження й популяризація – невiд’ємна складова розбудови держави Україна. Саме тому для видавництва «Лiтера ЛТД» започаткування серії було вкрай важливою та почесною місією. Тим більше, що її вихід був приурочений до 30-річча Незалежності України”, –зазначив Сергій Макаревич – директор видавництва “Літера ЛТД”.

Зважаючи на важливість серії для українців, які присвятили свої життя збереженню національних традицій, видавництво “Літера ЛТД” вирішило долучитися до відзначення переможця конкурсу та презентувати йому сертифікат на отримання трьох перших томів серії. Отже, за результатами конкурсу, першим володарем безцінного трьохтомника став народний фольклорно-етнографічний ансамбль « Кумасі», який з точки зору жюрі максимально відтворив народні традиції представленого колективом регіону.

Звертаємо увагу на те, що серія “Скарби українського фольклору” є доповненим не друкованими раніше творами перевиданням серії «Українська народна творчість». Серія «Українська народна творчість» вийшла у світ на початку 1960-х років. Науковими редакторами, авторами передмови та упорядниками cepiї є знанi фахiвцi, провiднi науковi спiвробiтники Iнституту мистецтвознавства, фольклористики та етнологiї iм. М. Т. Рильського.

Юлія Валова