Чергова сесія Жмеринської міськради не обійшлась без скандалів. Під її стінами зібрались близько сотні членів громадської спілки «Хлібороб», до складу якої входять колишні працівники Браїлівського цукрокомбінату.

Це переважно пенсіонери, ветерани праці. Вони вимагали передати їм у власність земельні ділянки, які люди почали оформляти ще раніше.

– Під час розпаювання земель Браїлівського радгоспу залишилась частина нерозпайованих земель у вигляді резерву та запасу, щоб і цукровари могли отримати по 2 га землі. Але у 2010 р. ці землі були передані в оренду ФГ «Нива-гранд». А процесом отримання землі чи, як кажуть у народі – «паїв», займався колишній селищний голова Валерій Резедент, який брав заяви та формував списки. Проте він не спромігся цю справу зрушити з мертвої точки, а, може, просто не хотів.

І у 2018 р. він заявив цукровикам, що більше не буде цим займатися, — заявив депутат від Браїлова Андрій Войтюк. — У 2019 р. цукровики уже самі згуртувалися. У 2020 р. були затвердженні списки. При Жмеринській РДА створили робочу групу з перевірки відповідності по стажу та інших вимогах претендентів на отримання земельних наділів. ФГ «Нива-гранд» погодилося розірвати договори оренди на користь цукровиків та взяло на себе витрати по виготовленню проєктів землеустрою. Цукровики, в свою чергу, підписали угоду про передачу в оренду своїх майбутніх земельних наділів вказаному підприємству.

Держгеокадастр видав накази на роздержавлення. Проєкти землеустрою були виготовлені, пройшли усі погодження. Реєстратором земельного відділу поля були розподілені на ділянки, яким присвоєні нові кадастрові номери та зазначено майбутніх власників, відповідні дані внесені до реєстру. Але в процесі децентралізації державні землі переходять в ОТГ. Тому потрібне рішення Жмеринської міськради. Проте виконувати вимоги Закону мерія відмовилася. Тому обурені цукровики були змушені прийти під мерію для отримання пояснень.

До громади вийшов мер Анатолій Кушнір та заявив, що йому необхідно дослідити ситуацію і вже тоді він зможе допомогти людям. Але з того, що йому відомо на даний момент, в основному всі дозвільні процедури на всіх рівнях вже пройдені. Залишилось лише оформлення на місці. Але ми мусимо все перепровірити. А це займе певний час, потрібно десь два роки. Однак, людям нема чого панікувати, все своє вони отримають.

Віталіна Володимирова