Відкрилася ця незвичайна виставка з нагоди 65-річчя ляльки Барбі. Незважаючи на свій поважний вік, ця лялька і досі модна, стильна, епатажна й мегапопулярна.

Цього разу серед експонатів, котрі цілком безкоштовно можуть оглянути всі охочі, видатні українські жінки – від Роксолани до реперки Alyona Alyona. Загалом — 36 ляльок від 28 майстрів з усієї України, у тому числі і з Вінниччини.

«Серед представлених ля­льок політичні діячки, вчені, історичні та міфічні персонажі, а також бізнес-леді, акторки, співачки, письменниці, художниці та поетеси. Кожну ляльку робили за згоди жінок, які власне й стали прототипами. Кожну деталь майстри вишивали та розписували вручну, — розповіла кураторка проєкту Ірина Зелена. – Майстрам було розіслано перелік жінок, гордість України.

Колекція українських Барбі експонується у «Мегамоллі»

І майстри самі обирали ляльку, яка їм найбільше імпонує. Княжна Либідь та Анна Ярославна, Марія Заньковецька та Леся Українка, Руслана Лижичко та Оксана Караванська, депутат Яна Зінкевич, волонтер Катерина Ножев­нікова, Юлія Саніна з дуету The Hardkiss. Тут можна прослідкувати, як мода змінюється з роками, але все ж дає можливість відобразити індивідуальність жінки, а також підкреслити її внутрішній світ та культуру, оточення та жит­тєві позиції».

Після завершення виставки у Вінниці, яка триватиме з 18 по 30 червня у центрі «Мегамолл», експозицію відправлять у подорож Україною.

Від княгині Ольги – до реперки Alyona

До речі, корпорація ляльок Барбі останні 5 років припинили виготовляти ляльки 90-60-90, які покалічили долі багатьом жінкам. Загальна «барбіманія» почалася з 1959 року, у Вісконсині, де американська компанія Mattel випустила у світ іграшку, котру створила Рут Гендлер. Вважається, що прообразом знаменитої  ляльки стала Білд Ліллі, героїня еротичних коміксів. Перша Барбі коштувала всього $3,00; вона була одягнена у чорно-білий в смужку купальник.

На ляльку намагалися бути схожими мільйони дівчаток. Одеситка Валерія Лук’янова, яка дуже схожа на відому ляльку, зізналася, що заради цього робила пластичні операції. Щоб досягти ідеальних форм, вона стала вегетаріанкою. Потім — відмовилася ще від молока і яєць, їла лише фрукти. А зараз — взагалі не їсть, а тільки п’є. Головний глядач цієї гармонії — чоловік Валерії. Народжувати дітей коханому Аматуе не збирається, оскільки діти її ніколи не приваблювали. А нещодавно мережі повідомили про смерть подруги Валерії, теж прихильниці Барбі Ольги Архангельської. Вони обидві експериментували над своєю зовнішністю, щоб сягнути ідеальної схожості на знамениту ляльку.

Ілона ВАЛЬТЕР