Серед постраждалих 18-річний Давид Пшеничний. Що сталось насправді та чому його вирішили покарати?

– Біля Меморіалу загиблим воїнам у Другій світовій війні я разом із товаришами вирішив покласти квіти і фотографії героїв УПА. В Україні нацистський і радянський режими визнані злочинними. Воїни Української повстанської армії боролись проти двох злочинних режимів. Але до нас набігли «шаріївці» та почали обзивати фашистами, – розповідає учасник подій Давид. – Їхнього лідера Шарія підозрюють у державній зраді!

Провокаторів було більше 20 осіб. Ці люди принижували нас. Вони кричали: «Фашисти, заберіте еті фотографії. Іначе ми самі забєрьом».

Далі до мене підбігли і почали хапати за руки. Потім ще підійшли декілька працівників поліції. І всі разом повели мене за ріг.

Потім сило­міць затягли у машину. Ці люди у формі — із поліції, проте вони навіть посвідчення не пред’явили. В машині вони мені заламували і викручували ру­ки. Я запитував: за що? Кричав від болю. Все це зі мною робили без протоколу затримання. Ме­не завезли у від­ділок… Далі був скан­дал у відділку поліції по Пирогова, 4. Вперше бачив, щоб поліцейські до затриманих говорили «давай бартер на бартер», як мені. Вони і далі обзивались та знущались.

У пресслужбі Вінницької обласної поліції повідомили, що працівники поліції проводять службове розслідування щодо поведінки правоохоронців під час затримання 18-річного вінничанина.

Давид тривалий час перебував дома на лікуванні. У молодого активіста є висновки медичного обстеження. Там йдеться про пошкодження зв’язок правого плечового суглобу, пошкодження шийного відділу хребта та інші. Активіст заявляє, що ці травми йому завдали поліцейські.

Проте на Давида таки склали протокол за перебування без маски у громадському місці. На його захист стали вінницькі громадські організації.

– Я не зупинюсь. Бо у патріотизмі немає беззаконня. Хоч мені лише 18 років, та я буду до кінця відстоювати свою позицію й честь українського народу. Після того як весь день мене «тягали» відділком, вирішив, що буду судитись із поліцією. Вже написав заяву на поліцейських за тілесні ушкодження, які були мені нанесені. Заява вже внесена в ЄРДР, і тепер триває досудове розслідування. Страху немає, є лише бажання довести правду. Бо якщо мовчатиму я — мовчатимуть й інші, — заявляє Давид Пшеничний.

 Софія Копач