Ми звикли приїздити в гості до мами, рідних, близьких, друзів. А тут отримали запрошення у село Оксанівку, до пані Родіки у її приватну, тільки що відкриту для широкого кола відвідувачів сільську етносадибу

– Родіка Дмитрівна – особлива жінка, наділена величезним творчим потенціалом, вмінням відчувати прекрасне. Вона досконало знає особливості сільського життя, чудова господиня, прекрасна дружина, матуся , бабуся. Як найдорожчий скарб береже сімейні реліквії своєї та чоловікової родини – ікони, вишивані рушники, скатертини , речі сільського побуту та вжитку. Після наполегливої, натхненної та творчої праці мрія Родіки Дмитрівни про власний музей- здвйснилась! – розповіла нам голова ГО «Туристична Ямпільщина» Мирослава Марченко.

– Всі хвилювання, щоденна праця, турботи – обернулись успіхом та щирою радістю!!! Першими відвідувачами та пооціновувачами були самі найрідніші- чоловік, діти, які вірили, допомагали, підтримували, а тепер вітали любу матусю з успіхом та благословили її творчий доробок для широкого споглядання земляків, мандрівників, туристів!

А подивитись є на що! Про це говорили гості із міст Одеси, Києва, Хмельницького, Вінниці, Ямполя, які святковим вихідними відвідали етносадибу. Чудовий будинок із розписаними стелею та стінами у стилі 70-х років минулого століття, кімнати – гарно прибрані витворами невтомних жіночих рук – килимами, рушниками, розшитими гардинами, віконними занавісками, домотканими доріжками. В мисниках пишаються самі різні пузаті глечики, ніби вірять, що от – от господиня зніме їх з полиці і наповнить смачними стравами. Дерев’яне корито- нецки , теж хочуть , щоб в них замісили тістом на хліб , щоб запах свіжої випічка заповнив хату! А у кутку, на жердці святечний одяг, який теж чекає свого часу! Як живі дивляться на вас зі старовинних світлин, господарі будинку, які проживали тут у минулому столітті! Мабуть кожному, хто відійшов у далекі світи , хотілось би, щоб їх будинок ожив , на подвір’ї гомоніли люди, сміялись діти!!! Це теж – велике щастя!

У колекції родини і книжка 1800 року. А для дітей найкраща забава – сіновал і козеня Маіза. Як і в кожному дворі є тут є українська піч, в якій можна випікати хліби різноманітні плацинти, вертути, готувати начинки, голубці і всяку смакоту- в приготуванні яких Родіка Дмитрівна велика майстриня! Подвір’я майорить різноманітними квітами, старовинними кам’яними та гончарними виробами, виробами із лози та соломи. Кругом пахне добром, щедрістю та любов’ю! Приїжджайте! Подивіться самі, покажіть своїм дітям, онукам – хай знають і пишаються нашим родоводом, історією, традиціями! Не забудьте замовити у господині неймовірно смачного Рахманського чаю! Але я б заздалегідь  замовила декілька вертутів!

Віталіна Володимирова