На фото: Центр “Обрій”, який один із перших почав реалізовувати послугу “раннього втручання”

29 червня  відбулось засідання регіональної консультативної ради з реалізації у Вінницькій області в 2019-2021 роках пілотного проєкту «Створення системи надання послуги раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя».

Перший заступник голови облдержадміністрації, голова регіональної консультативної ради, член Національної ради з питань раннього втручання Наталя Заболотна зазначила, що впровадження послуги раннього втручання в громадах має починатися із вивчення потреби.

Визначенняя потреб в громаді є надзвичайно важливим. Чим раніше буде виявлена проблема, тим краще це буде для сім’ї і для громади. Знаючи кількість потенційних клієнтів, громади чітко розумітимуть, як вони в майбутньому зможуть запустити цю послугу і яким чином поінформувати мешканців по можливість нею скористатися, – зауважила Наталя Заболотна.

Вона переконана, що надання послуги раннього втручання – невід’ємна частина успішної та спроможної громади.

-В області сьогодні підготовлена команда фахівців Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», яка визначена методичною командою на Вінниччині. Громади мають тісно контактувати з методичною командою центру «Обрій», аби уникати помилок, спрямовуючи ресурси в правильному напрямку, – порадила Наталя  Заболотна. – Така послуга може запрацювати у центрах надання соціальних послуг. З метою якісного надання послуги необхідний відповідний рівень теоретичної і практичної підготовки фахівців соціальної роботи, зокрема, проходження онлайн-курсу «Вступ до раннього втручання».

На фото: Відкриття сенсорно-інтеграційного простору у центрі “Обрій”

Про законодавчу базу для розвитку потенціалу послуги раннього втручання розповіла заступниця голови консультативної ради, директорка Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», координаторка Вінницької регіональної платформи «Батьки за раннє втручання в Україні» Світлана Демко.

Під час зустрічі учасники обговорили практичні аспекти впровадження послуги на місцевому рівні, можливості та виклики, роль партнерств з медичними закладами в розбудові послуги раннього втручання та досвід роботи команди раннього втручання Центру «Обрій». Особлива увага акцентувалася на тому, що Вінниччина – флагман розбудови послуги раннього втручання в Україні.

Раннє втручання – це підхід, схвалений на міжнародному рівні, який продемонстрував свою ефективність і економічність. Метод передбачає прийняття заходів з самого початку, коли побоювання з приводу розвитку або інвалідності дитини тільки з’являються, у віці, коли дитячий мозок ще розвивається. Це соціальна модель, яка враховує потреби як дитини, так і батьків, спираючись на потенціал сім’ї та зміцнюючи його, працюючи в партнерстві з батьками.

Людмила Поліщук