Напередодні Дня Конституції 3512 учасників хорових колективів з усієї Вінниччини одночасно виконали найвпіз­наванішу мелодію світу – «Щедрик» Миколи Леонтовича.

– Захід відбувся за ініціативи голови Вінницької ОДА Сергія Борзова в рамках культурно-мистецького марафону до 30-річчя Незалежності, – повідомила перша заступниця голови Він­ницької ОДА Наталія Заболотна.

Як відомо, у знаменитому палаці Потоцьких у минулі роки проходив один із наймаштабніших фестивалів країни «ТульчинОпераФест». Але чи відбудеться фестиваль цьогоріч – по­ки питання від­­крите. Серед причин можливого зриву — від­сутність необхідних коштів та ремонт дороги через Тульчин.

Як повідомила директор департаменту культури Вінницької ОДА Ольга Дернова, кошти з обласного бюджету на «ОпераФест» не виділялися.

— Фестиваль у Тульчині зареєстрований на приватну особу Ірину Френкель. Восени минулого року, коли формувався обласний бюджет, організатори не подали заявку на фінансування. Зараз на голову ОДА пройшло клопотання про допомогу в організації фестивалю, але без фінансових витрат. Просять подбати про охорону, «швидку допомогу», пожежну і таке інше, — пояснила Ольга Дернова.

Народна депутатка Лариса Білозір запевнила, що фінансові питання уже вирішені.

– Тульчинська громада дійсно не могла співфінансувати увесь фестиваль, але виграла проєкт Українського культурного фонду. А народний депутат Микола Кучер звернувся до МХП, і компанія виділить ще деклька мільйонів на дофінансування. Тому питання з коштами закрито.

– А дата проведення уже відома?

– Були плани на 2-4 липня, але змушені перенести, тому що там ремонт дороги. Знаю, що президент планує відкривати відремонтовану дорогу Р-08, яка проходить через Тульчин. Тому плануємо ближче до Дня Незалежності. А поки хочу палац у Тульчині подати на «Велику реставрацію». Тому що фасад красивий, а решта все зруйновано. Думаю, з часом все вдасться.

А організаторка проєкту Ірина Френкель повідомила, що на усі запитання щодо проведення «ОпераФест» дасть відповідь на брифінгу, який має відбутися уже на цьому тижні. Ось що вона написала на своїй офіційній сторінці з приводу останніх подій у культурному житті Вінниччини: «Ми живемо в часи, коли:

Весілля — важливіше, ніж кохання.

День народження важливіший, ніж іменинник.

Похорон — важливіший, ніж покійний.

Обгортка — важливіша сенсів та змістів.

Тому сформувалася тенденція культуру перетворювати на порожній обряд, в якому відсутні змісти».

Наші кореспонденти й надалі будуть відслідковувати події навколо «ТульчинОпераФест».

Каріна МАЄВСЬКА