Весь червень у селі Безводному на Ямпільщині працював художній десант…

Він почав свій різнобарвний проєкт «Мальована хата» із ремонту та розпису зупинки автобуса! Транспорт на Ямпіль давно не ходить, і зупинка перетворилась на руїну… Тепер тут красується напис «Село Безводне — Богу угодне!»

А на запитання односельців: «Для чого зупинка, якщо немає автобуса?» – колишній голова села Володимир Бойко відповідав: «Буде зупинка — буде й автобус!»

– Хочеться подякувати активістам, які безпосередньо беруть участь у відновленні зупинки — працівникам СТОВ «Нива» Ковальському Віктору, Юкашу Володимиру та Реулець Миколі, працівниці комунального господарства старостату Плахотнюк Юлії, працівникам культури Гуменній Надії і Чернезі Аллі, художникам Крижанівському Миколі та Смеречинській Аліні. Після закінчення їх роботи залишиться перекрити «об’єкт» новим шифером, зробити огорожу від вторгнення худоби – і можна зустрічати автобус для перевезення мешканців громади. Песимісти, посміхніться і станьте оптимістами! Далі буде.

Так само виникли питання у односельців до заквітчаного у мальовані мальви гаража Тамари Юхимівни. Бо тепер її арт­об’єкт став окрасою всього села, яке люди мріють перейменувати на Феліціянівку. Бо так його називали до революції. А назва Безводне в такі посушливі літа буде лише лякати туристів, для яких тут готують дві зелені садиби для відпочинку на півдні Вінниччини.

– За гараж сестра Ніна в Києві порішала! Тому гараж мені малюють всі — від художників до трьох онуків! — жартувала з приводу гаражних заздрощів тітка Тамара.

Загалом селом у рамках проєкту «Мальована хата» відомим вінницьким художником Миколою Крижанівським та його колегами було розмальовано більше 10 будинків та споруд…

Отже на гостей, мандрів­ників, туристів чекають Безводнівські ліси з таємничими мавками, лісові суниці, гриби, сільські смаколики. Жити можна у приватних садибах, хаті лісника, наметовому містечку! Гостей цього літа чекають майстер-класи з випікання домашнього хліба, паляниць, приготуванню масла, грибних страв!

– У нашому селі вас чекає «грибний рай», бо грибна Філіціянівська юшка, білий і червоний борщ, паляниці, вареники, картопля — все у нас із грибами!!! — агітують місцеві активісти зеленого туризму.

Ось таке цікаве літо у Фелі­ціянівці, що межує із знаменитою столицею подільських вишивальниць — Клембівкою!

Роман Ковальський