Ще один чудовий фестиваль відбувся на Вінниччині. «Кроковеє колесо» імені Костя Широцького зібрало сьогодні громади Тульчинщини у Білоусівці на чудове свято українських традицій. Варто зазначити, що громаді вдалося цього року відкрити музей видатного земляка.

Кость Віталійович Широцький частину свого життя про­вів у Білоусівці, хоча народився у селі Вільшанка. Він був ініціатором і безпосереднім учасником розпису Білоусівської церкви влітку 1914 року, організувавши групу київських художників, які в унікальному стилі розписали інтер`єр місцевого храму з використанням етнічних мотивів традиційного народного мистецтва. У цій церкві з 1895 року служив в церкві священником Дмитро Феофанович, батько Миколи Леонтовича.

– Особисто для мене ця церква дуже символічна — сюди мене вперше привела бабуся, яка після революціі відмовилася забілювати очі святим; тут хрестили мою маму, яка саме після служби почала говорити (до 5 років її ваажали німою) – розповіла голова Гайсинської РДА Людмила Головашич. — Невідомо, коли родина Леонтовичів змінила місце свого проживання і покинула Білоусівку, але відомий той факт, що навесні 1908 р. Микола Леонтович із сім’єю переїхав сюди до батьків.

Наприкінці життєвого шляху, зовсім знесилений, Кость приїхав до батьків в Білоусівку, сподіваючись поправити здоров’я.

Лікар поставив зовсім молодому Широцькому дуже невтішний діагноз: туберкульоз кишково-шлункового тракту. Суботнього дня 13 вересня 1919 року в будинку батька в с. Білоусівка на 33-му році Кость Широ­цький помер. У рідну бабусю Костя Широцького був закоханий Степан Руданський.

Костя Широцького (науковий псевдоніім Ладижинський) у наукових колах визнавали як фахового спеціаліста з історії культури України, одного з фундаторів дослідження регіональної історії, краєзнавства, вивчення окремих історичних подій і археології теренів України. Вищу освіту здобув у Петербурзькому університеті та Археологічному інституті. Два роки він викладав як приват-доцент на кафедрі історії та теорії мистецтва у Петербурзькому університеті курс лекцій з історії стародавнього київського й галицького мистецтва, пропагував серед молоді регіональну історію та культурні надбання української нації.

Соломія КАЛЮЖКО