Бо знамените макове поле за Калинівкою вже відцвіло, а квіткове літо триває!

– Це круто, що так близько від Вінниці є таке поле. Тут мегакрасиво! Відчуваєш себе, як у Провансі… А фото із лавандовим кошиком миттєво набирають сотні лайків та питань – «Де це така краса?», – розповіла вінничанка Влада Дмитришена, яка однією із перших виставила в соцмережі фото із лавандового поля в Ксаверівці.   Тут вже    зацвіло лавандове поле. Надихнувшись лавандовими полями Провансу, весною 2019 року Володимира і Аліна Білко разом зі знайомими фермерами висадили 4 тисяч саджанців лаванди на 50 сотках в селі   під Вінницею. Зараз плантація розширена до 60 соток і вважається найбільшою у Вінницькій області.

Ще раніше біля міста Ладижин на Вінниччині фермер почав вирощувати лаванду. Неподалік від кукурудзи, ячменю та пшениці – лавандове поле. Не для краси. На лаванді можна заробити. Рослину купують для потреб фармацевтики.

«Збір лаванди починається, коли 30-40% вже перецвіло і коробочки (суцвіть – ред.) закрились. Ці коробочки йдуть на реалізацію.

Наш кооператив ставить за мету вирощування і поглиблену переробку лікарської сировини. В минулому році ми розпочали вирощування посадкового матеріалу – лаванда, п’ятипал, бузина з ціллю подальшої реалізації. Ми плануємо роздати сировину людям. Вони матимуть сировину і гарантований збут продукції, а ми не будемо їздити шукати сировину по других регіонах», – розповідає фермер Розсоха Станіслав Олексійович.

Кущі лаванди цвітуть 25-30 років. Їх не потрібно часто оновлювати як інші рослини.

Фермери планують залишити частину лавандового поля для облаштування фотозони.

Роман Ковальський