Юнацька капела бандуристів «Авангард-folk» з Ямпільської дитячої музичної школи мріє рости і розвиватися, підкорювати українською музикою та показувати всім, яка мелодійна українська бандура.

Учні їздять на конкурси і гастролі по всій країні та за її межі, завойовують перші місця на всіх рівнях… І мріють про нові бандури, бо зі старих вони виросли і фізично, і музично!

– Сім ро­ків тому, за ініціативою творчих колективів, ансамблів бандуристів, закладів початкової мистецької освіти Ямпільщини на базі нашої музичної школи був започаткований дитячий колектив Юнацька капела бандуристів «Авангард-folk», в якій навчаються діти віком від 6 до 17 років. Учасники колективу – це діти з Ямполя, Северинівки, Качківки, Цекинівки, 13 учнів та 10 кандидатів-вступників до 1 класу бандури.

Капела — неодноразовий лауреат міських, обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсів та фестивалів, має популярність серед професіоналів і любителів бандурного мистецтва України. У співпраці з провідними мистецькими колективами країни є активним учасником важливих для країни концертних, соціально-мистецьких проєктів, — каже Тетяна Косінська, автор проєкту «Відроджуємо українське», керівник Юнацької капели бандуристів «Авангард-folk». — Для збереження та розвитку капели, успішних фахових занять та ансамблевої гри необхідні сучасні якісні музичні інструменти.

Наші бандури придбані ще в 50-х роках і на даний час значно зношені. У школи немає стільки грошей, щоб обновити інструменти. Учні-початківці змушені розпочинати своє навчання на бандурах, які, за розмірами та вагою, не відповідають їхній віковій категорії. Ми провели реставрацію бандур, придбали чохли, пошили концертні костюми, і на більше коштів не вистачає. Працівниками БФ «КОЛО» був ініційований спіль­ний проєкт «Відроджуємо українське». Українська біржа благодійності розпочала збір коштів на придбання для наших учнів нових бандур «Пріма» з механізмом перемикання тональностей. Допомагають про­від­ні мит­ці-бандуристи України та відомі діячі культури. Завдяки проєкту вдалося придбати для старших учасників капели п’ять нових бандур «Пріма» (Львівська фабрика «Трембіта». Вартість 1-го інструмента 62 890 грн).

Але на весь наш колектив цих інструментів не вистачить. Тому Ямпільська дитяча музична школа просить про допомогу:

– Загальною працею усіх ми створили дитячий колектив, який любить, цінує та відроджує наше, українське, відроджує бандуру в рідній громаді та в Україні. Попереду — дуже багато роботи — захист звання зразкового колективу. А він неможливий без якісного інструмента. Ми звертаємось із проханням підтримати наш проєкт, бо він не лише для нас, а для кожного українця. Будемо вдяч­ні за будь-яку підтримку.

Віталіна Трудько