– У позасвіт пішов учасник другого рок-фестивалю у Вінниці в 1988 році Петро Мамонов. Відомий музикант та кіноактор. Отец родной – так до нього зверталися фанати на концертах його гурту “Звуки МУ”. ..ми залишились сиротами…, – пише Рок Вінниця.

Із Росії повідомляють, що музикант і актор, засновник групи “Звуки Му” Петро Мамонов помер у лікарні. Йому було 70 років.

Факт смерті підтвердила дружина Мамонова.

Раніше повідомляли, що Мамонова з Covid-19 госпіталізували до реанімаційного відділення однієї з московських лікарень.

Його дружина розповідала, що стан Мамонова лікарі оцінювали як важкий.

“У нього була температура, ми її збили. Коли почалося ураження легень, ми терміново викликали “швидку”. Ураження легень – 87%. Covid-19 підтвердився”, – розповідала Ольга Мамонова.

1 липня музиканта перевели в реанімацію, потім підключили до ШВЛ.

Петро Мамонов здобув широку популярність як учасник рок-групи “Звуки Му”, що мала успіх у 1980-х і 1990-х роках.

У різні роки гурт виконував музику в експериментальних жанрах – психоделічний рок, постпанк, та лоу-фай.

Окрім музичної кар’єри, Мамонов також знімався в кіно: серед них – “Таксі-блюз”, “Острів” та “Цар”.

У “Царі” Мамонов зіграв роль Івана Грозного. Стрічка розповідає про часи терору, організованого прихильниками царя у XVI столітті (так звана “опричнина”).

Фільм викликав критику низки організацій російських націоналістів, які звинуватили режисера у паплюженні російської історії, у перетворенні царя на “садиста”.

Останні кілька місяців дружина Ольга Мамонова домагалася присвоєння чоловіку звання народного артиста Росії. Втім, заступник голови комітету з культури Держдуми Володимир Бортко порадив їй “заспокоїтися”.

Мамонов і Україна

Наприкінці минулого року Мамонову на три роки заборонили в’їзд в Україну. Причина – відвідини анексованого Криму.

У прикордонслужбі тоді розповідали, що Мамонов планував потрапити на українську територію з особистою метою.

До цього, у 2017 році, Мамонова також внесли до бази “Миротворець” – так само через візити до Криму та заперечення російської агресії щодо України.

У квітні 2014 року Мамонов взяв участь в онлайн-конференції для сайту 72.ru. Одна з учасниць запитала його про позицію щодо Криму.

“Ми потрібні Заходу і америкосам розбещені, ледачі, релаксові, такі, що в “Макдональдсах” сидять, …. жують. Щоб взяти нашу землю і на ній влаштувати правову державу. Росія вимирає по мільйону на рік. А ми не здаємося. “Вирвали”, і правильна справа”, – відповів актор.

Нині в РФ щодня від коронавірусу помирає до 800 осіб…

Роман Ковальський