У Греції, в містечку поблизу Афін, завершився 28-й чемпіонат світу з гирьового спорту. Незважаючи на неймовірну спеку та пандемічні перешкоди, змагання проходили на високому емоційному рівні та в дружній установці.

Серед учасників чемпіонату світу був і 60-річний гирьовик із Гнівані Віктор Ліщишин. Він став чемпіоном світу в складі збірної України, а також відзначився в особистому заліку.

– Я брав участь у трьох номінаціях і всі виграв. Таким чином став 9-разовим чемпіоном світу, адже до цього перемагав й на попередніх планетарних змаганнях, – розповів кореспонденту «33 каналу» Віктор Ліщишин.

Спочатку ветеран із Гнівані переміг у змаганні щодо підняття 24-кілограмової гирі. Зробив це 73 рази, за що отримав золоті нагороди і серед чоловіків, і серед ветеранів.

-На чемпіонаті світу 2012 року я підняв аналогічну гирю на два рази більше. Взагалі, відповідно до віку, я мав би підіймати лише 16-кілограмову гирю. Але вирішив все ж потягати вагу 24 кг, – продовжує Віктор Ліщишин.

Ще одне «золото» він отримав у номінації «підняття двох гирь вагою 16 кг». Зробив це 25 разів. Небагато, але тоді Віктор не встиг підновитися після попереднього виступу.

Наступного дня представник Вінниччини виступав у двоборстві (ривок однієї 16-кілограмової гирі, штовхання – двох). У сумі він набрав 262 підйоми. Отже, чергова золота медаль.

На диво, Віктор Ліщишин захопився гирьовим спортом не в юності, а в 50 років!

-Я люблю багато видів спорту – бігати, стрибати тощо. 22 роки відіграв у футбол. Коли завершив футбольну кар’єру, вирішив обрати собі новий вид. Ним став гирьовий спорт. Спочатку займався у ДЮСШ Гнівані, яка нині вже закрита, – каже він.

Віктор Ліщишин тепер хотів би виступити у Азійських іграх, але через брак фінансування навряд чи туди потрапить.

– Навіть на чемпіонат світу у Грецію я поїхав власним коштом. Спортивне керівництво області не виділяє кошти гирьовикам, бо вони, мовляв, представлять неолімпійський вид спорту. Районна влада фактично не підтримує. Щодо керівництва Гнівані, то отримати від нього допомогу також проблематично, – ділиться Віктор Ліщишин.

Фелікс ЖАНІН