7 липня відзначила поважний 95-річний юві­лей легенда українського гончарства, заслужений майстер народної творчості України – Фросина Іванівна Міщенко.

Вона – племінниця славнозвісних Якова та Якима Герасименків, гон­чарів із Гайсинщини, чию кераміку в 30-ті роки минулого століття знали не ли­ше в Києві, а й далеко за кордоном.

Глиняним виробам баб­ці Франі, як її лагідно називають односельчани, немає лі­ку. Це глечики, макітри, полумиски, горнятка, гладущики, куманці, свистульки, баранці та пів­ники із буйним рослинним орнаментом, чудернацькими птахами й звірами, оригінальними сюжетами. Кожен виріб самобутній, як і сама авторка. Має Фросина Міщенко і своїх послідовників, учнів, шанувальників таланту, була неодноразово удостоєна Президентської премії.

Цього дня з нагоди 95-річчя видатної майстрині гончарного мистецтва України у Вінницькому обласному художньому музеї відбулася виставка кераміки «Бубнівська пташка», творча виставка «Берегиня гончарного мистецтва Гайсинщини», яка розпо­ві­дала про життєвий і творчий шлях майстрині.

Фросина Іванівна і досі працює з глиною, досі творить, адже це – сенс її життя.

Гончарні традиції на Він­ниччині давні і особливі. Нещодавно митці з Бара оголосили про створення віртуального музею унікальної Барської кераміки, котра вважалася брендом Поділ­ля. Цю ініціативу підтримав Український культурний фонд грантом у розмірі 637 тис. грн. Біле тло з обов’язковим художнім елементом – зозулею на калині — унікальний стиль виробів гончарів з Бара. Дослідники вважають, що цей прийом збе­рігся ще з часів Київської Русі.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА