Перший етнофестиваль україно-єврейської культури пройшов у Білопіллі на Козятинщині. Сцена, на якій проходило дійство, була встановлена на шкільному стадіоні.

Тут на кілька годин містяни по­ринули у роз­маїтті українського та єв­рей­сь­кого націона­ль­ного вбрання, пі­сень, хореографічних номе­рів, овацій та гар­ного настрою.

Відкривала свя­то почесний гість фестивалю – заступник директора Він­ни­цького державного архіву Фаїна Винокурова. Во­на автор чисельних наукових робіт з історії Голокосту, яка з болем розповідала шокуючі факти про страчених фашистами у роки Другої світової війни євреїв Білопілля.

У фестивальній частині показали 28 концертних номерів вокальні колективи, солісти та хореографічні ансамблі Глуховецької територіальної громади. Єврейську культуру на фестивалі презентували представники Козятинської єврейської месіанської незалежної релігійної громади «Бейт Ель» та група церкви «Спасіння» міста Козятин.

Також була розгорнута виставка-ярмарок, на якій учасники та гості фестивалю мали змогу придбати сувенірну продукцію, виготовлену руками дітей та вчителів Білопільського ЗНВК. Всі охочі могли посмакувати запашною юшкою та смачною кашею, приготовленими на польовій кухні. Для дітей працювали атракціони.

На яхад-фесті «Земля єднання» переможців не визначали, бо всі були кращими, тому призовий фонд у сумі 6 тис. грн роз­ділили між усіма учасниками.

У фіналі прозвучала молитва на івриті й українською за Україну від рабина релігійної громади «Бейт Ель» Миколи Маліновського та настоятеля парафії святих первоапостолів Петра і Павла с. Бі­­лопілля Івана Дуника. Яхад-фест організатори планують зробити традиційним та вивести на обласний рівень.

Віталіна Володимирова