Стратегічні плани двостороннього співробітництва та методи їх реалізації у найближчому майбутньому – така основна мета зустрічі у Вінниці делегації Сполучених Штатів Америки та представників командування Повітряних сил ЗС України.

Військово-Повітряний аташе при Посольстві США в Україні підполковник Джон Картер уже не вперше у Вінниці після нещодавнього призначення на цю посаду. Цього разу його супроводжував представник Національної гвардії штату Каліфорнія майор Кенджі Мацуда.

З авіаторами ВПС Національної гвардії штату Каліфорнія у наших Повітряних сил давні партнерські стосунки. Три роки тому двостороннє навчання «Чисте небо – 2018», яке проходило на базі аеродрому Старокостянтинів на Хмельниччині, стало найпотужнішим заходом з бойової підготовки, який американські та українські військові льотчики провели у тісній взаємодії, – сказав заступник начальника штабу Повітряних сил ЗС України полковник Геннадій Шелудько. – Я дякую американській стороні на всебічну підтримку Повітряних сил. Йдеться про матеріально-технічну допомогу, надану Сполученими Штатами. Це обладнання аеродромів Повітряних сил засобами радіонавігації та посадки за стандартами НАТО, обмін досвідом щодо застосування безпілотних літальних комплексів, та багато інших питань співробітництва.

Окремо сторони обговорили перспективу та доцільність створення в Україні центру підготовки пілотів на кшталт Міжнародного центру миротворчості та безпеки, що є у розпорядженні Сухопутних військ на Львівщині. Мова йшла і про спільне із каліфорнійцями тренування фахівців з пошуково-рятувального забезпечення та виживання льотного складу.

Представник бригади транспортної авіації – командир загону авіаційної ескадрильї капітан Федір Шпортій розповів гостям про свою авіабригаду, завдання за призначенням, участь у бойових діях, можливості аеродрому, а також – гостинність українських авіаторів у проведенні спільних навчань із міжнародними партнерами. Менше року тому, під час стратегічного багатонаціонального навчання «Об’єднані зусилля – 2020» тут базувались уже добре відомі українському небу конвертоплани V-22 Osprey та славнозвісний транспортник МС-130.

– Безумовно, наші льотчики знову будуть раді бачити американських союзників на нашому аеродромі, а особливо пілотів транспортного крила Національної гвардії штату Каліфорнія, – запевняє Федір Шпортій. – У нас склались дружні стосунки із партнерами, люб’язно запропонуємо злітку та стоянку на нашому аеродромі як для майбутніх навчань, так і постійного базування.

Віталіна Володимирова