У обленерго розповіли свою версію обшуків СБУ, «крадіжки» на мільйони та 50 тисяч доларів за кришування із арабської ботоферми FIFA у Вінниці…

Грандіозний скандал на всю Україну та світ із майнінговою фермою на околиці Вінниці вже отримав сенсаційне продовження. Бо версії СБУ, Національної комісії з регулювання енергоринку, експертів та директора «Вінницяобленерго» різняться діаметрально у цифрах, мільйонах, фактах і сумі відступних за роботу цього міжнародного бізнесу в цеху по Енергетичній, 6а.

Спершу СБУ разом із Нацполіцією 7 липня провели обшуки в цьому приміщенні

та вилучили комп’ютерне обладнання вартістю 3 мільйони доларів. А головне, що було зафіксовано крадіжку електроенергії на суму 5-7 мільйонів щомісячно, за рахунок якої буцімто працювала ця «ферма» і приносила своїм власникам надприбутки. Але за 2 тижні після обшуків та сенсаційних повідомлень про викриття «крадіжок» директор «Вінницяобленерго» пішов у контрнаступ і на прес-конференції 20 липня нарешті відповів на запитання по цій гучній справі.

– Крадіжки електроенергії не було! Тут діє проста математика, бо підстанції такої потужності на 3 мегавати у Вінниці немає, і по вулиці Енергетичній зокрема. Експерти вже сказали, що тут мали б знайти ливарний цех чи хлібозавод! Але дивні події навколо нашої компанії та «ферми» тривають… Бо вчора зірвали конференцію Енергетичного пулу в технічному університеті, де мали сказати своє слово 5 професорів. А ще нарахували таку суму збитків, яку неможливо прокачати через жоден із фідерів (кабелів) у межах Вінниці… Тому ми будемо захищатись і навіть в судах! – заявив гендиректор обленерго Андрій Поліщук.

– До вас приходили прохачі та просили 50 тисяч доларів за «кришу» для бізнесу вашого кума по Енергетичній? Це правда, що ферма мала пільговий «тариф»?

– Ніхто не приходив, нічого не просив… Щодо бізнесу в тому приміщенні, то три роки тому ми продали той склад офіційно моїм друзям. І там є мій кум, це правда. А вони знайшли розумних талановитих хлопців, які оцифровували там чемпіонат Європи із футболу та інші спортивні події. І з обшуком прийшли саме тоді, коли вони виконували серйозний світовий контракт на півфінали і фінал «Євро» в Лондоні. Нині все зупинилось, інвестор має великі збитки із нулями в рахунках та планує захищатись в судах. Саме в ці хвилини йде в Києві суд за вилучену комп’ютерну техніку… Вони мені телефонують і скаржаться, що їхній бізнес пресанули в Україні. Мовляв, де ми вас знайшли! А я не знаю, чи після цього вони залишаться працювати в Україні?

– Ви також будете судитись за цю «ферму»?

– Майнили, не майнили – я це не коментую! Що там відбувалось в цеху – не моє питання, а відповідаю на компанію Мене цікавить лише звинувачення про крадіжку електроенергії на 5-7 мільйонів гривень, яку ніхто не підтвердив… Звісно, що це не буде позов на мільйони, бо нам вистачить лише вибачень від серйозних державних інституцій. На калькуляторі все чітко і зрозуміло – красти так самим у себе було б неможливо!

– Що кажуть власники вашої компанії про цей скандал? Тут може бути політика чи «наїзд» суто економічний?

– Костянтин Григоришин повністю управляє нашою компанією і він знає весь матеріал по цій справі. Тут між нами немає жодних проблем, хоча дехто у Вінниці бажав би мене звільнити ще вчора за мій характер і відповіді опонентам. Інший акціонер, на якого ви натякаєте (Петро Порошенко), приймає рішення в межах свого пакету акцій… Тому політики тут нуль, а на другу частину запитання ви самі відповіли.

– Ви можете таки сказати, чому СБУ і поліція прийшли із обшуками? Це державний «рекет» чи спроба обкласти даниною інвестора із ОАЕ?

– Це запитання до служб, які захищають безпеку і порядок в Україні. Крапку тут поставить лише суд і ці «розумні хлопці» із ММІ вже мають найкращих адвокатів в Україні… Я ж маю головний біль, пікет під компанією та сотні повідомлень на всіх сайтах спершу про крадіжку на мільйони, потім про «ферму», фірму кума «Альфа Енержі», тарифи і всі ці події із обладнанням інвестора. Втім, я повторюсь – ми нічого не крали і нашу вину не доведено…

– Скажіть, це правда, що в день обшуку ви мали летіти у відпустку, але все зірвалось?

– Я в той день прилетів із відпуски і тут почалось – дзвонять колеги і кажуть: обшук на колишньому складі котушок дроту. Може, це дивно, але все відбувається, як по сценарію, в той самий момент, коли я відсутній… Тепер, щоб вгамувати цю ситуацію, я прошу вийти на пресконференцію цих «розумних хлопців» із ММІ та сказати свою версію усіх подій… Адже про Вінницю і нашу компанію так багато і буквально скрізь ще ніколи не писали.

– Чи відбулась Ваша зустріч з активістами, які закидали обленерго старими комп’ютерами?

– Депутат облради Олег Легеза виступив посередником такої зустрічі, що мала відбутись сьогодні о 10:00. Але на неї ніхто не прийшов… Легеза в цей час перебував у Обленерго з питань Жмеринської ОТГ і погодився виступити миротворцем у конфлікті, який штучно спровокували. Бо звинувачення на нашу адресу гучні, але безпідставні. Ми готові зустрітись із активістами в будь-який час і на будь-якому майданчику.

До речі, в понеділок, 19 липня, під технічним університетом провели засідання Енергетичного пулу. І саме тут вперше вийшов до преси представник «Альфа Енержі» – власника складу, де працювала «ферма».

– Ми лише даємо в оренду склад, викупивши приміщення у обленерго два роки тому. Я знав, що там ІТ-компанія має працювати. Вони вчасно сплачували орендну плату. Основним видом діяльності ТОВ «ММІ Інжинірінг» є оцифровування реальних спортивних подій для подальшого використання на ігрових приставках», – зазначає директор підприємства ТОВ «Альфа-Енерджі» Сергій Позначок.

Коли готувався матеріал, стало відомо, що в Києві у Печерському суді має вирішитись доля конфіскованого у Вінниці комп’ютерного обладнання на мільйони доларів. СБУ буцімто наполягає, що обшук був законний і плейстешени арештували згідно з санкцією. У свою чергу, інвестор із ОАЕ бажає повернути 50 комп’ютерів та 3800 ігрових приставок, щоб вивезти їх та змонтувати ферму в іншому місті чи країні…

Розслідування з цієї гучної справи триває.

Більше читайте в газеті “33-й канал” цієї середи.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ