Нагадуємо, що, за версією СБУ, у Вінниці розкрили найбільшу в Україні аферу із криптотехнологіями.

Ми вже повідомляли, що нещодавно до офісу «Вінницяобленерго» приходили із пікетом громадські активісти, вони закидали зіпсованими комп’ютерами організацію та вимагали керівника посадити «на нари». Бо, мовляв, Поліщук та компанія «майнять», а вінничани за вкрадену електроенергію «платять».

У цей день виконавчий директор «Вінницяобленерго», яке приватизоване ексросійським бізнесменом К. Григоришиним та П. Порошенком, вже був на місці. До цього на 5 днів, після арешту 5 тисяч комп’ютерів, приставок та кондиціонерів, він пішов у відпустку. Наче поїхав до Іспанії, де має будинок. Хоча інші кажуть, що був у Києві і вирішував…

Чи вирішив? Адже справу ведуть столичне СБУ, слідче управління Нацполіції та офіс Генпрокурора. А отже все йде через перших осіб держави?

Чи так просто і безпідставно вони давали дозвіл на арешт майна навіть не українського, а бізнесмена із ОАЕ, пакистанця Муххамада Зафара Хусейна, який заснував в Україні підпримство із власним статутним капіталом 196,7 млн і розмістив устаткування у приміщенні, яке належало «Вінницяобленерго», але його 3 роки тому викупив помічник гендиректора та кум гендиректора Поліщука Сергій Мазніченко. Він і здавав його іноземцеві.

Чи хотів іноземний інвестор робити кримінал, загнавши сюди такі гроші?

Кожна здравомисляча людина скаже, скоріше за все «ні». І тому всі розуміють, що, напевно, поряд із легальним бізнесом існувало щось велике і нелегальне, яке давало і надприбутки, і за яке не платили податки.

Ось що повідомила пресслужба СБУ.

– СБУ оперує цифрами і фактами та має аргументовані докази масштабних крадіжок електроенергії на АТ «Вінницяобленерго».

Наразі тривають слідчі дії, в рамках яких встановлюються нові факти можливих протиправних схем навколо цього товариства. Тобто позиція СБУ буде відображена в доказовій базі провадження, — сказано у повідомленні пресслужби СБУ.

Тим часом Печерський суд, розглянувши скаргу власників арештованого обладнання, вирішив, що все було законно. Нагадуємо, що та сторона залучила кращих адвокатів країни.

Тому факт злочину все-таки присутній? Але скоріше за все про нього інвестор і не знав? Бо вірив місцевій команді, яка його «підставляла»?

Якщо це була майнінг чи ботоферма, приставлена в це ж приміщення, де офіційно робилось оцифровування наймасштабніших спортивних подій (наприклад «Євро з футболу), то вона і дійсно жере добряче, — коментують нам ті, хто вже майнив таким чином біткоїни та похідні від них. І, чесно кажучи, мають зуб на цю ферму, бо вона нібито керованими відключками садила їх…

У свою чергу, прихильники потерпілих називають їх жертвами силовиків, які вимагали 50000 за «кришу», а старший немовби поїхав до одного із власників і той сказав «послати їх…»

Тому всі чекали з нетерпінням, що ж скаже на пресконференції для журналістів сам Андрій Поліщук, гендиректор «Вінницяобленерго». І ось у вівторок він вийшов до журналістів із своєю правдою.

Тут мали б знайти ливарний цех чи хлібозавод?

У Вінницяобленерго розповіли свою версію обшуків СБУ, «крадіжки» на мільйони та 50 тисяч доларів за кришування із арабської ботоферми FIFA у Вінниці…

Грандіозний скандал на всю Україну та світ із майнінговою фермою на околиці Вінниці вже отримав сенсаційне продовження. Бо версії СБУ, Національної комісії з регулювання енергоринку, експертів та директора «Вінницяобленерго» різняться діаметрально у цифрах, фактах і сумі відступних за роботу цього міжнародного бізнесу в цеху по Енергетичній, 6а.

Спершу СБУ разом із Нацполіцією 7 липня провели обшуки в цьому приміщенні та вилучили комп’ютерне обладнання вартістю 3 мільйони доларів. А головне, що було зафіксовано крадіжку електроенергії на суму 5-7 мільйонів щомісячно, за рахунок якої буцімто працювала ця «ферма» і приносила своїм власникам надприбутки. Але за 2 тижні після обшуків та сенсаційних повідомлень про викриття «крадіжок» директор «Вінницяобленерго» пішов у контрнаступ і на пресконференції 20 липня нарешті відповів на запитання по цій гучній справі.

– Крадіжки електроенергії не було! Тут діє проста математика, бо підстанції такої потужності на 3 мегавати взагалі у Вінниці немає. Експерти вже сказали, що тут мали б знайти ливарний цех чи хлібозавод! Але дивні події навколо нашої компанії та «ферми» тривають… Бо вчора зірвали конференцію Енергетичного пулу в технічному університеті, де мали сказати своє слово 5 професорів. А ще нарахували таку суму збитків, яку неможливо прокачати через жоден із фідерів (кабелів) у межах Вінниці… Тому ми будемо захищатись, і навіть в судах! — заявив гендиректор обленерго Андрій Поліщук.

– До вас приходили прохачі та просили 50 тисяч доларів за «кришу» для бізнесу вашого кума по Енергетичній? Це правда, що ферма мала пільговий «тариф»?

– Ніхто не приходив, нічого не просив… Щодо бізнесу в тому приміщенні, то три роки тому ми продали той склад офіційно моїм друзям. І там є мій кум, це правда. А вони знайшли талановитих хлопців, які оцифровували там чемпіонат Європи із футболу та інші спортивні події. І з обшуком прийшли саме тоді, коли вони виконували серйозний світовий контракт на півфінали і фінал «Євро» в Лондоні. Нині все зупинилось, інвестор має великі збитки та планує захищатись в судах. Вони мені телефонують і скаржаться, що їхній бізнес пресанули. Я не знаю, чи після цього вони залишаться працювати в Україні?

– Ви також будете судитись за цю «ферму»?

– Майнили, не майнили – я це не коментую! Що там відбувалось в цеху — не моє питання, я відповідаю за компанію. Мене цікавить лише звинувачення про крадіжку електроенергії на 5-7 мільйонів гривень, яку ніхто не підтвердив… Звісно, що це не буде позов на мільйони, бо нам вистачить лише вибачень від серйозних державних інституцій. На калькуляторі все чітко і зрозуміло – красти так самим у себе було б неможливо!

– Що кажуть власники вашої компанії про цей скандал? Тут може бути політика чи «наїзд» суто економічний?

– Костянтин Григоришин повністю управляє нашою компанією і він знає весь матеріал по цій справі. Тут між нами немає жодних проблем, хоча дехто у Вінниці бажав би мене звільнити ще вчора за мій характер. Інший акціонер, на якого ви натякаєте (Петро Порошенко), приймає рішення в межах свого пакету акцій… Тому політики тут нуль, а на другу частину запитання ви самі відповіли.

– Ви можете таки сказати, чому прийшли із обшуками? Це державний «рекет» чи спроба обкласти даниною інвестора із ОАЕ?

– Це запитання до служб, які захищають безпеку і порядок в Україні. Крапку тут поставить лише суд, і ці «розумні хлопці» із ММІ вже мають найкращих адвокатів в Україні… Я ж маю головний біль, пікет під компанією та сотні повідомлень на всіх сайтах спершу про крадіжку на мільйони, потім про «ферму», фірму кума «Альфа Енержі», тарифи і всі ці події із обладнанням інвестора. Втім, я повторюсь – ми нічого не крали і нашу вину не доведено…

– Скажіть, це правда, що в день обшуку ви мали летіти у відпустку, але все зірвалось?

– Я в той день прилетів із відпуски і тут почалось – дзвонять колеги і кажуть: обшук на колишньому складі. Може, це дивно, але все відбувається, як по сценарію, в той самий момент, коли я відсутній… Тепер, щоб вгамувати цю ситуацію, я прошу вийти на пресконференцію цих «розумних хлопців» із ММІ та сказати свою версію усіх подій… Адже про Вінницю і нашу компанію так багато і буквально скрізь ще ніколи не писали.

До речі, в понеділок, 19 липня, під технічним університетом провели засідання Енергетичного пулу. І саме тут вперше вийшов до преси представник «Альфа Енержі» – власник складу, де працювала «ферма».

– Ми лише даємо в оренду склад, викупивши приміщення у обленерго два роки тому. Я знав, що там ІТ-компанія має працювати. Вони вчасно сплачували орендну плату. Основним видом діяльності ТОВ «ММІ Інжинірінг» є оцифровування реальних спортивних подій для подальшого використання на ігрових приставках, — зазначає директор підприємства ТОВ «Альфа-Енерджі» Сергій Позначок.

Розслідування з цієї гучної справи триває.

Андрій ВЛАСЕНКО