«Кришею» цього новітнього бізнесу, кажуть, були співробітники СБУ. На місяць у нас крали, за попередніми даними, електроенергії на 5 млн грн. Вони ж заробляли 300000 доларів на місяць.

А платили офіційно 300 тисяч гривень за струм. Як роками не помічали таку «махіну» із товстезними кабелями, вентиляторами, найбільшою в Україні «лівою» розеткою, а в нас за кілька місяців несплати відрізали дроти до будинків?

Розслідування кореспондентів «33-го» — читайте далі.

Тут розміщувалась та сама «майнінгферма» у Вінниці

$300 000 на місяць заробляла підпільна майнінгферма, яку вінничани оформили на пакистанця із Дубаї… Це була най­більша у світі фірма українців, що крутила біткоїни та його «дітей», заробляючи на новітніх схемах. Вже на весь світ прогримів цей «арешт століття», де СБУ конфіскувала 3800 «плейстейшенів», всього 5000 ком­п’ютерів, 4 кабелі товщиною «в руку» та 22 промислових вентилятори й цілу мережу заробітків в Інтернеті, яку заснували «ділки» і крали на 5 мільйонів енергії щомісячно. До речі, Національна комісія із регулювання енергоринку нещодавно виявила саме на «Вінницяобленерго» різке зростання втрат у мережах на мільйони гривень! Може, це ті самі мільйони, які «викачувала» ферма на Енергетичній?

Чи фігурує у цій справі керівник «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук? Куди він зникав?

У перші дні після обшуків директор АТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук у Вінниці публічно не «світився»… Виходив на зв’язок лише через захищені месенджери в мобільному і, кажуть, давав вказівки своїм підлеглим, як діяти, що говорити і чого не робити в цій кризовій ситуації.

СБУ конфіскувала кабелі, комп’ютери, промислові вентилятори

Тому багато хто вирішив, що Андрій Леонідович поїхав у відпустку за кордон, бо в Іспанії в нього є власний будинок, і ця нерухомість внесена в декларацію депутата Вінницької облради як власність дружини.

Але ввечері 12 липня Андрій По­ліщук з’явився на робочому місці та провів із ТОП-менеджентом енергокомпанії термінову нараду. Є версія, що весь цей час із 7 по 12 липня директор «Вінницяобленерго» насправді знаходився в Києві та вів перемовини із силовиками та власниками компанії щодо мирного вирішення цього гучного конф­лікту. Плюс у нашого обленерго є впливові власники — Костянтин Григоришин і Петро Порошенко, які також мали б вплинути на ситуацію навколо своєї компанії.

Бо є неофіційна версія, що ферму на Енергетичній, 6 у Вінниці із 2019-го «кришували» столичні силовики… І нині попросили підвищити плату за їхні послуги в 2 рази — до 50 тисяч доларів на місяць! «Фермери» їм відмовили і нарвались на обшуки, конфіскацію обладнання та кримінальну справу. Тепер цей скандал треба якось вирішити, бо «золота курочка» — не працююча майнін­гова ферма – приносить лише нерви і збитки всім зацікавленим сторонам… І якщо директор По­ліщук повернувся у Вінницю в свій кабінет, то, значить, все «порішали»?

Ось який офіційний коментар надало АТ «Вінницяобл­енерго»:

– Заявляємо, що наша компанія не має жодного відношення до будь-якої протиправної діяльності.

У приміщеннях, які належать нашій компанії, ніколи не працювало обладнання, призначене для майнінгу криптовалют.

Водночас на територіях, прилеглих до АТ «Вінницяобленерго», 7 липня проводилися слідчі дії, — йдеться у повідомленні компанії. — Фахівці нашої компанії разом з представниками управління Державної інспекції енергетичного нагляду у Він­ницькій області були залучені як експерти.

У ході обстеження представниками контролюючого органу не було виявлено жодних фактів крадіжок електричної енергії. Тому інформація щодо багато­мільйонних крадіжок електроенергії не відповідає дійсності.

Керівництво АТ «Вінницяобл­енерго» активно співпрацює зі слідством та зацікавлене у встановленні всіх фактів та покаранні винних осіб.

Чи відповідає заява дійсності? Бо якщо керівництво компанії причетне до крадіжок, а тепер саме ж інспектує та допомагає слідству, то зрозуміло, що можуть бути різні повороти справи.

7 липня під час обшуків в одному із колишніх приміщень «Вінницяобленерго», тепер викуплених складах приватною фір­мою «Альфа Енерджі», які розміщені між молочним заводом «Рошен» та фабрикою сонячних панелей «Кнесс», вивозили все це «залізо» вартістю більше 3 мільйо­нів доларів на 4-х КамАЗах, як колись картини і золото Януковича із Межигір’я!

Хто ж придумав цей крутий комп’ютерний бізнес у Вінниці?

Із залученням кращих місцевих програмістів, найсучасніших ігрових модулів та дармової електроенергії на десятки мільйонів гривень повз офіційну розетку та податки і заробляв по 10 тисяч доларів щоденно… у той час, коли по місту та області гуляли відключки та «веєрні» вимкнення світла?

– Такого масштабного затримання не було ще, напевно, по всій країні. Схожі діяння фіксували, але в гаражах, боксах, а це навіть відсотка не вартувало того, що знайшли у Вінниці! Бо це фактично завод із ком­п’ютерів та «плейстейшенів» аж до горизонту. Чому саме наше місто обрали? Бо у Вінниці живуть найрозумніші айтішники України, яких готує ВНТУ! — розповів один із учасників обшуків, який просить не називати його. – Це приміщення ідеально підходило для такого «бізнесу». Тисячі комп’ютерів та ігрових приставок працювали цілодобово, і температура доходила до +40 градусів. Тому для охолодження використовували 22 метрових промислових вентилятори. Все обладнання — мережа, комп’ютери, «Плейстейшен», відеокарти для майнінгу — сучасне та дуже дороге, на мільйони доларів.

На майнінгзаводі затримали трьох молодих людей віком плюс-мінус 25 років. Один — адміністратор із айті-освітою, другий — фінансист, третій — інженер з політех­нічним дипломом. В їхні обов’язки входило слідкувати за тим, щоб обладнання безпере­бійно працювало 24 години. Їхні робочі місця – три точки спарених моніторів, на які виводилась вся поточна діяль­ність цього «виробництва».

– Після допиту «трійцю» відпустили додому. Бо це ситуативні виконавці. Що ж до самих орга­нізаторів незаконної схеми, то поки що їхні прізвища назвати не можна, але, скажімо так, — відніс би їх до ТОП-сфери, — ділиться учасник обшуків.

Всі пишуть про криптовалюту, яку тут буцімто «майнили»… Але технарі кажуть, що головний прибуток підпільної ферми — оцифровування спортивних подій для замовників зі всього світу через ігрові приставки «Соні»… Тому мова йде про прибуток у межах тисячі доларів на добу! Але ж скільки кіловат електроенергії потрібно було споживати і не платити всі 100% за цю напругу, щоб бізнес безперебійно працював, як швейцарський годинник?

Продовження цієї сенсаційної справи дійсно обіцяє бути цікавим. До речі, на місці обшуків одразу з’явились найдорожчі в Україні адвокати із економічних та інтелектуальних злочинів…

Віталіна Володимирова
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ
Фото Олексія Бойко

Битими комп’ютерами закидали «Вінницяобленерго» активісти під час акції. Пікетували Вінницьку СБУ

А 13 липня під прохідною енергокомпанії відбувся пікет «Він майнить — вінничани платять!»

У вівторок місцеві активісти, що раніше вже приносили під обленерго свинячі голови, знову прийшли на пікет… І вимагали відповідей по справі майнінгферми від директора Андрія По­ліщука. Лозунги говорили про їхні вимоги: «Поліщука – за грати».

– Поліщуку ми принесли нутрощі комп’ютера, СБУ — три запитання про головних «майнерів» України! — озвучив вимоги пікету член ГО «Сентурія» Андрій Вербецький під час акції.

— Бо Вінниця прогриміла скандалом на весь світ із найбільшою в Україні та СНД фермою для майнінгу! І ми знаємо, що ще 2 роки тому по всій Вінниці шукали фахівців із майнінгу та вкладали в цю ферму колосальні кошти — мінімум 3 мільйони доларів! Невже це робилось за спинами власників акцій «Вінницяобленерго» Григоришина і Порошенка?.. Чи їх так само обікрали, як державу? Невже СБУ не бачила цього бізнесу із обкрадання нас з вами? Хто з недобросовісних есбеушників його кришував? Кажуть, що­місяця «від­стьогували» 20000-30000 у.о. «за кришу».

Поліції під час акції було більше ніж під час обшуків
Активісти заявили, що «тут немає з ким говорити…» та пішли пікетувати СБУ із запитаннями до спецслужби

Тому вимагаємо від Андрія Поліщука пройти детектор брехні на устаткуванні, яке запропонуємо ми.

Що це за ферми та як вона прив’язана до біткоїна?

У 2008 році біткоїн-схему винайшов японець Сакоші Накамото. Тоді біткоїн коштував 1 долар і всі називали, а дехто продовжує називати цю схему гігантським МММ.

Полягає вона у тому, що біткоїн не має золотовалютних підтверджених запасів. Але має розгалужену сітку підключених до системи комп’ютерів, які обслуговують бажаючі так заробити комп’ютерники. Перш аніж увійти в цю сітку, бажаючі проходять віртуальні консультації із бригадирами сітки. Зачасту вони знаходяться у Ізраїлі. Завдяки цій жазі до збагачення біткоїн нині коштує вже 33.5 тис. дол. Однак підіймався і до 58 000 у.о. Нині він має уже 100 своїх «дітей». Валюту, яку в силі купити багаті, бо коштує дорого, і дрібну — для малоплатіжеспроможних.

Активісти вимагали розмови із керівником «Вінницяобленерго». Але до них вийшов ексголова Жмеринської РДА та депутат Вінницької облради, однопартієць Андрія Поліщука (УСГ), який запропонував стати посередником…

Не секрет, що вже є біт­коїн-мільйонери і мільярдери й в Україні.

Першим мільярдером у нас став В’ячеслав Мішалов.

Кажуть, і наші ділки з майнінгферми на місяць заробляли приблизно від 5-ти до 10 біткоїнів по курсу.

Як дізнались наші кореспонденти, організатори цієї схеми проводили конкурси на кращих айтішників у Вінниці, аби залучити їх у цей бізнес. Крім того, вони ж викладають у Вінницькому політеху. Тому заманювали і там на цю дорогооплачувану роботи здібних студентів та випускників.

Адже на цій схемі сьогодні сидить весь світ, і за допомогою ось таких ферм, які розміщені в когось у офісах, в когось — у приватних будинках, заробляють біткоїни та супутні віртуальні валюти бажаючі. Але не уявляйте традиційну ферму. Бо ця — це один, пара чи десятки комп’ютерів, які підключені до електромережі і не мають жодної хвилини мати перерву. Тому комп’ютери, які майнять, мають обов’язково охолоджуватись вентиляторами. А це ще кошти.

Майже всі вінничани, яких ми опитали, котрі сиділи на цьому «вирощуванні», пролетіли. Тепер зрозуміло чому: варто було ділкам із управління виключити кілька разів у місті та області електроенергію, щоб їхні віртуальні конкуренти прогоріли.

Майнінг — це видобуток тих самих біткоїнів. Все робиться шляхом обчислення криптографічного підпису блоку. Блок в Біткойн-мережі — це масив даних, в якому знаходиться інформація про транзакції, що надійшли в мережу після створення попереднього блоку. Оператор, який зміг розрахувати криптографічний підпис блоку, нагороджується сумою в 12,5 біткоіна. Нові біткоїни отримує як винагороду той, хто створив черговий блок. Отриману винагороду за блоки можна використовувати після отримання 120 підтверджень (тобто мережа дозволяє витрачати винагороду приблизно через 20 годин). Залежно від кількості пристроїв, що виконують mining bitcoin, залежить захист всієї мережі біткоїнів. Чим більше пристроїв, тим вище захист. На це все потрібно багато електроенергії, аби комп’ютери могли цілодобово проводити потрібні розрахунки. Найбільші майнінгові компанії існують у Китаї, у Росії. Там їх негласна столиця — Іркутськ. Тепер в Україні — Вінниччина…

Вся складність полягає ще й в тому, що в українському законодавстві криптовалюти та майнінг не описані. Правоохоронці періодично знаходять та закривають майнінгферми, які незаконно під’єднуються до електромереж, а також притягують їхніх власників до відповідальності. Але тільки за несертифіковане обладнання, несанкціонований відбір електроенергії, за несплату податків… Більше 10 років існує біткоїн-бізнес у світі. Однак в Україні він досі не легалізований. Існує лише законопроєкт. Легальною є криптовалюта в Японії, Німеччині і Франції, навіть у сусідній Польщі. Але і при легалізації красти електроенергію у населення не передбачено.

Цікаво, що навіть власники біткоїна не всі мають його на руках. Все багатство зберігається на персональній флешці. Тільки власник знає пароль та свій власний код.

Саме тому вже на схемі отримання реальних біткоїнів «на руки» існують банди аферистів.

Є в світі і перші жертви. Людину, яка хоче продати біткоїн, тобто флешку, виманюють, катують, дізнаються потрібну інформацію, а її гіпнотизують чи взагалі вибивають пам’ять, щоб не знала, де була і що робила.

У Росії вже 3 людини за такою схемою пропало у циганських поселеннях, в які їх виманили… Доля їх або досі не відома, або нічого не пам’ятають.

Якщо по-простому, то цей такий дорогий нині біткоїн може стати нічим за однієї умови: від системи від’єднають всі комп’ютери. Але Накамото та його послідовники добре вивчили перед створенням цієї світової мережі психологію людини і її невичерпну жагу до збагачення.

Цікаво, що творець афери століття МММ Мавроді, який сів у тюрму за те, що обібрав і багато кого з наших земляків, вдруге працював над такою віртуальною схемою заробітку вже через комп’ютери.

– У світі обов’язково знайдеться 70, а то й 700 млн бажаючих заробити ось так — це наш вічний золотовалютний запас, — ділився він.

Але невдовзі помер. Та, як бачите, його слова виявились пророчими.

Андрій Власенко
Фото Олексія Бойко

 Cхема із пакистанцем із ОАЕ

Як стало відомо, приміщення, в якому проводився обшук, не належить обленерго, а є власністю ТОВ «АЛЬФА-ЕНЕРДЖІ», яка, у свою чергу, здає це приміщення в оренду «ММІ ІНЖИНІРИНГ», власником якої є пакистанець із реєстрацією в ОАЕ, Дубаї.

«ЕНЕРА» має договір із компанією «ММІ ІНЖИНІРИНГ» на постачання електроенергії, рахунки за електроенергію сплачуються вчасно, і заборгованості немає. Але тільки на 300 000, а не мільйони…

І цей підприємець минулого року задекларував дохід майже 19 мільйонів гривень і чистий прибуток у 1 мільйон гривень. То, може, це силовики намагаються «віджати» цей вінницький бізнес у пакистанця із Дубаї, а «Вінницяобленерго» опинилось у «заручниках» цих розбірок?

Втім, пізніше виявилось, що в засновниках загадкового ТОВ «АЛЬФА-ЕНЕРДЖІ» двоє вінничан, і один із них працює в обленерго радником директора… А фірма в Дубаї може бути підставною, яку за 5 тисяч доларів оформили на будівельника-пакистанця для запуску схеми підприємливими українцями у Вінниці.

Погодьтесь, що треба бути дуже розумним і просунутим для запуску такого багатоміль­йонного бізнесу та його охорони «силовиками».