Вінничанин Олександр Афтенюк святкує своє 33-річчя на станції «Академік Вернадський». Чоловік вирушив в антарктичну експедицію ще у квітні та проведе на крижаному континенті 13 місяців… Для нього це вже третя річна експедиція.

Адже вперше зимувати на «Вернадський» вчений приїхав вісім років тому у складі 18-ї УАЕ. Цікаво, що в обох попередніх зимівлях Олександр святкував на станції ювілеї: 25 і 30 років. Цього разу дата не кругла, але не менш цікава — 33 роки.

Ось що розповів Олександр з Антарктиди:

– Мій переліт був з Борисполя до Стамбула, далі Стамбул — Сан-Пауло (Бразилія). Далі Бразилія — Сантьяго (Чилі), Сантьяго — Пунта Аренос (Чилі). Все разом, взяте за часом — доба в польоті, майже 17 000 км. Ми прибули на станцію 18 квітня 2021 р., перед цим відбували карантин у Чилі два тижні в Сантьяго, далі Пунта Аренас, де порт, від якого ми вийшли через Атлантичний океан в протоку Дрейка і далі — Антарктида. Перезмінка тривала три дні, тому що шторм насувався по прогнозу, і треба було швидше вийти в Дрейк, щоб цей шторм пройти. Всі продукти гуртом, що нам закуповують на рік, розвантажили, приймали свої наукові направлення. Наразі на зимівлі три біологи, два метеорологи, два геофізики, кухар, лікар, системний адміністратор, системний механік, дизеліст.

21 червня вся Антарктида відзначила свято Мідвінтер, це середина антарктичної зими. З цього дня ніч потроху скорочується, дні довшають. Зараз тривалість світового дня до 4 годин. Повністю не стає темно (цілодобово), так звані полярні ночі, тому що ми до Полярного кола не дотягуємо 200 км. Тварини всі пішли від нас, крім пари чайок та пари видів інших птахів, тому що пінгвінам, тюленям потрібно, щоб була вода відкрита, щоб чимось поживитись. Тож зима бере своє, вода мерзне навкруги, і скоро буде суцільне льодове поле і айсберги, які тут біля нас «заблудились».

На «Вернадському» науковець проводить гідрометеорологічні та океанографічні дослідження. Його головний «робочий пост» — метеомайданчик, розташований за 100 метрів від будівлі станції. Кожні три години зі встановленого там обладнання необхідно знімати дані (температуру, вологість, швидкість та напрямок вітру тощо), обробляти їх та надсилати в Україну й Всесвітню метеорологічну організацію. Цією інформацією потім користуються для складання прогнозів у всьому світі.

Вінничанин працює та нав­чаєть­ся в аспірантурі Українського гідрометеорологічного інституту Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Національній академії наук України. Чоловік спеціалізується на льодових явищах басейну річки Прип’ять. Наразі він проживає у Києві, але завжди наголошує, що родом він з Вінниччини і саме цей регіон представляє в Антарктиді.

Віталіна Трудько