Митрополит РПЦвУ Онуфрій відмовився брати участь в урочистостях.

Діє в унісон із президентом Путіним і не визнає держави Україна?

Такий демарш пояснюють приїздом до Украіни Вселенського Патріарха Варфоломія, який надав Томос Українській церкві і повернув незалежність, визнавши тим самим і незалежність України!

Керуючий справами РПЦвУ митрополит Антоній Паканич під час брифінгу в Києво-Печерській Лаврі 27 липня заявив, що представників Української Православної Церкви не буде на заходах, на яких буде присутній Патріарх Варфоломій, йдеться на сайті РПЦвУ.

При цьому Паканич називає Вселенського Патріарха “турецьким гостем”.

Митрополит Онуфрій заявив, що проігнорує святкування 30-річчя незалежності Украіни.

Ось що з цього приводу думає колишній митрополит МП, який перейшов до ПЦУ, Олександр Драбинко:

-Щодо заяви керівництва РПЦвУ про не участь в заходах святкування 30-ї річниці Незалежності України.

Архів 1992р. Унікальне за своїм змістом Послання Синоду УПЦ. Варто було б завчити напам’ять нинішнім «гречкосіям».

“Українська Православна Церква підтримує і благословляє поступ Української Держави до цілковитої економічної незалежності і рівноправного утвердження в світовій родині високорозвинутих країн. Наша Церква молиться за духовну, вільну і соборну Українську Державу.

Досить збиткувалася доля з нашого народу, а тепер ми сподіваємося, що свято волі вписане в український календар навіки.

Годі вже нам ганьбитися на задвірках історії, годі задовольнятися принизливим тавром гречкосіїв, годі “уставляти чужі горді столи і заквітчувати їх українськими китицями”.

Колишній митрополит МП, що перейшов до ПЦУ, нагадав МП, про що вони заявляли 30 років тому. Як різко, в угоду Москві, змінилась риторика верхівки цієі церкви

Ми є нація з багатою історією, культурою, православною козацькою вірою, а діти наші мають повне право на власну Батьківщину.

Схоже, керманичі Московського патріархату, які так войовниче не хочуть називатись філіалом Російської православної церкви в Украіні, хоча юридично такими є, тепер діють і кажуть все, що заявляє Путін?

Ні в кому разі не хочемо образити щирі помисли віруючих, спрямовані до Бога. Але Путін і його кліка, яка розв’язала війну проти України, далеко не Боги.

Чи не пора задуматись «істинним віруючим» – чим вони займаються і куди їх ведуть, використовуючи віру?

Андрій Власенко