А це колишні Гайсинський, Тростянецький, Бершадський, Тростянецький, Чечельницький райони. Загалом — 14 територіальних громад.

Прецедент може виникнути по всій області. А йде 4 хвиля пандемії штаму “Дельта”.

А якщо вона коситиме область, як третя? Що робитимуть у районах без тестування?

Головне запитання: за чий кошт зможуть існувати санепідеміологи?

Обласний центр контролю та профілактики хвороб попереджає місцеву владу, що колишню районну СЕС готові фінансувати, якщо вона буде у державній власності. А у райраді переконані, що державна форма власності може поставити хрест на їхній сан­епідемслужбі.

Керівник державної установи “Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Валентина Зайцева звернулася до голови Гайсинської районної ради та Гайсинської РДА з проханням передати будівлю колишньої районної СЕС по вул. Бакалова, 2 у Гайсині з комунальної у державну власність.

“Вказаний об’єкт був побудований спеціально для розміщення санітарно-епідеміологічної служби і використовується за цільовим призначенням. Зараз там розміщується відокремлений структурний підрозділ “Гайсинський районний відділ ДУ “Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ”. Робота, яка проводилася відділом в період пандемії з питань запобігання поширенню коронавірусної хвороби Ковід-19 та інших інфекцій, має стратегічно важливе значення для населення не тільки Гайсинського району, але й Вінницької області в цілому.

На даний час назріла необхідність подальшого функціонування підрозділу, оновлення матеріально-технічної бази для створення на базі існуючого відділу лабораторного центру. У такому випадку зникне необхідність транспортування лабораторних аналізів до Вінниці.

Утримання такого високотехнологічного закладу буде непосильним для Гайсинської громади. Лише лабораторне обладнання буде коштувати понад 2 млн грн. Крім того, буде постійна потреба у закупівлі витратних матеріалів та реактивів. Використання коштів державного бюджету можливе лише за умови передачі приміщення до державної власності”, – йдеться у зверненні.

У коментарі нашому журна­ліс­ту Валентина Зайцева пояснила, чому не можна залишити приміщення у комунальній власності:

– Фінансування комунального закладу з державного бюджету — це порушення бюджетного законодавства. Якщо депутати районної ради не підтримають моє звернення, доведеться відкривати базовий лабораторний центр у Бершаді. Мали неприємний досвід у Могилеві-Подільському, коли почали дерибанити будівлю місцевої СЕС, тому не готові більше до таких експериментів.

Голова Гайсинської РДА Людмила Головашич повідомила, що не проти передачі майна районної СЕС у державну власність.

– Це потрібно зробити, щоб створити лабораторний центр. Але районна рада чомусь відмовляється передавати цю будівлю. Не зрозуміло, якими мотивами там керуються, якщо йде мова про безпеку наших громадян у період пандемії, – обурена Людмила Головашич.

Голова Гайсинської райради Віталій Савчук так прокоментував ситуацію:

– У 2004-2006 роках Гайсинська СЕС вже була у державній власності, але чомусь жодної копійки на її утримання з держбюджету не надходило. Установа знаходилася на госпрозрахунку, тому й виживала своїми силами. Державна форма власності показала свою неефективність, більше того, за останніми тенденціями, чимало держпідприємств зараз виставляються на аукціон і продаються. Ми вже маємо негативні наслідки приватизації енергетичних компаній та інших. Передача будівлі районої СЕС у державу може поставити хрест на функціонуванні санепідемслужби у Гайсині. Переконаний, що потрібно усе робити зважено та почергово — передати будівлю місту, а там нехай вирішують, чи зможуть її утримувати зі свого бюджету. Зберемо позачергову сесію з цього питання – і нехай депутати вирішують.

Газета й надалі буде відслідковувати це питання, оскільки воно є стратегічним для усієї Вінниччини.

Людмила ПОЛІЩУК