Один з найвідоміших журналів світу Vogue представив проєкт Futurespective, присвячений 30-річчю Незалежності. Це роботи 30 українських художників у різних техніках. Вони експонуватимуться на виставці у столиці до 29 серпня.

Одну з робіт, що стала обкладинкою, виконала донька відомого подружжя митців з Букатинки Дарія Альошкіна. Вона актуалізувала витинанку – симетричний орнамент, який широко використовувався у дав­ньо­слов’янському декоративно-прикладному мистецтві.

Ми уже повідомляли, що Даша першою почала створювати витинанки гігантських розмірів. Ці величезні ажурні панно були на багатьох виставках в різних країнах: Польщі, Німеччині, Франції, Південній Кореї, Канаді, США, Бельгії, Австрії, Швейцарії, Данії. Всі орнаменти – авторські, а витинанки робляться тільки вручну. Її роботи придбали прем’єр-міністр Південної Кореї, Мирослава Гонгадзе, Вахтанг Кіпіані, багато львів’ян і киян.

Найбільш статусне замовлення було від Cartier (французький ювелірний дім, виробник вишуканих коштовностей, годинників і парфумів). Компанія має фонд, який підтримує митців з усього світу, і вони обрали саме витинанку, аби оздобити вітрину бутика в Києві. Прислали фотографії прикрас, і Дарія їх трансформувала у витинанку, додаючи наші традиційні символи…

Віталіна Трудько