А почалось все з того, що переможець «Розсміши коміка» розповів у своєму Instagram, що в лютому організатори запросили його і сестру знятися в номері «Тарас-папуас», де висміюють темношкірих.

За сценарієм, він мав зіграти актора, який повинен знятися в новому українському фільмі для Netflix в об­­разі Тараса Бульби. Вінничанин Вік­тор Вемуна і його сестра відмовилися від зйомок, а потім на те­леекрани вийшов цей випуск. У номері ко­міки висміюють нові стандарти і толерантність Netflix, жартують про темношкірих і представників ЛГБТ-спільноти. У відеозверненні з оглядом на номер Віктор Вемуна розкритикував скетч і додав, що «поки з головних гумористичних сцен країни буде нестися блювотина про те, що їх колір шкіри — згорілий білий, до тих пір таке буде нестися і на вулицях”.

«60-70% українців дивляться ваше шоу. І завтра, коли у них запитає дитина, чому цей дядько такий чорний, вони скажуть: «Тому що він підгорів». І коли ці діти підуть в школу, вони будуть називати всіх чорних навколо — копченими, тому що їм це здається смішним, — зазначив блогер.

«Просто немає слів. Підтримка», — прокоментувала Джа.

У коментарях під відео фоловерів блогера також висловилися з приводу побаченого.

«Ми висміяли тенденції світового кінематографа, захищаючи українську класику від популярних рішень», – відповіли  «Дизель-шоу» на цей скандал в окремому зверненні. На початку публікації вони проаналізували рейтинги ефіру. За їхніми даними, випуск програми очолив п’ятничний рейтинг серед усіх програм і усіх каналів. Загалом випуск переглянуло близько 6 млн глядачів. Також вони поділилися скріншотами з відгуками глядачів в коментарях під випуском на YouTube. Критику творці шоу називають атакою «одноразових повідомлень ботів про расизм і гомофобію».

Художній керівник «Дизель-шоу» Єгор Крутоголов і шеф-редактор проєкту Олексій Бланар написали, що ідея такого номера виникла з двох причин: у Віктора Вемуни мама українка, тато темношкірий. Свого часу він навчався у Вінницькому торговельно-економічному університеті. Кілька років тому Вітя з однокурсниками перемогли у шоу «Розсміши коміка».

Віталіна Володимирова