У Броварах проходив літній чемпіонат України серед юнаків, в якому взяли участь 312 спортсменів з 22 областей та м. Києва.

Вінницьку область представляли 8 спортсменів, серед яких вже є дві кандидатки в майстри спорту України — Анна Ткаченко (тренери Жук В.В., Коваль С.Г.) та Євгенія Стукова (тренери Сізов Ю.В. та Шевчук Л.М.).

Всі ці досягнення юних вінницьких спортсменів дозволили нашій області чи не вперше за останній час привезти до Вінниці кубок чемпіонату України з плавання.

– Юнацька команда гарно попрацювала на результат та посіла 1 командне місце в 3-й групі областей, — каже тренер з плавання Віталій Картовий, — так, наприклад, на попередніх змаганнях команда була четвертою в цій групі, тож динаміка росту проглядається. Це надає сили та прагнення тренувати спортсменів з вірою, що Вінницька область може знову досягати високих результатів у плаванні.

Вінничанці Євгенії Стуковій пророчать велике спортивне майбутнє, і вона є однією з найсильніших плавчинь області! У своїх 13 років в її доробку чимало перемог. Нещодавно на літньому чемпіонаті України з плавання серед юніо­рів та молоді у червні дівчинка офіційно виконала норматив «Кандидат у майстри спорту», а на юнацькому чемпіонаті України з плавання в липні вона підтвердила це звання.

– Євгенія Стукова — феноменальна спортсменка, адже виконати норматив кандидата у майстри спорту у 13 років, займаючись плаваннях близько трьох років — такого в області не пригадую за останні 10 років, — коментує голова Федерації плавання у Він­ницькій області, тренер Юрій Сізов.

– Тут, безумовно, заслуга дівчинки, її родини та нас — тренерів. Гарні успіхи має і Аня Ткаченко, яка виконала цей норматив раніше і на останніх змаганнях його підтвердила та потрапила у фінал. На чемпіонаті у Дніпрі виконав норматив «Кандидат у майстри спорту» вінничанин Владислав Луценко, 2005 року народження. Нам є ким пишатись!

Про те, як виховати чемпіонку, ми запитали у мами Євгенії — ексдепутатки міської ради та ректорки університету «Україна» Ганни Давиденко.

– Женька прийшла у плавання, як спорт, пізно. Ми почали займатися спортивним плаванням десь 2 роки 7 місяців тому, в років 10. Чесно, для професійного спорту — це пізно. Ще одна проблема спортивного плавання у Вінниці — катастрофічно не вистачає «води». На всю Вінницю зараз залишилось два діючих басейни — Палац дітей та юнацтва і «Маяк». Поки все реально тримається на ентузіазмі тренерів та батьків. Попри те що вміти плавати — це і життєво необхідна навичка для всіх і здоров’я.

Ганна Давиденко із дочкою Євгенією

Плавання — олім­пійський вид спорту. І Він­ниччина навіть має свого срібного олімпійського призера – Павла Хникіна.

Починала Євгенія займатися плаванням у Андрія Володимировича Грушка у Палаці дітей та юнацтва. Зараз її тренують два тренери. Це — Людмила Миколаївна Шевчук та Юрій Володимирович Сізов. Займаються з Женею двічі на день по декілька годин. І це дає свої результати. За трохи більше ніж за 2,5 року Женя пройшла шлях від «просто плаває» до кандидата у майстри спорту. Літній чемпіонат України з плавання серед молоді та юніорів у червні був лише п’ятим для моєї доньки. Досвідчені спортсмени розуміють, що це дуже малий досвід.

І сьогодні Женя перемагає дівчат, старших за себе на 3-5 років, які займаються плаванням з 5-, 6-річного віку з «плавальних» столиць України. Як мама я, звісно, пишаюсь своєю донькою. Але я би дуже хотіла, щоб мене правильно зрозуміли батьки дітей. Бо все це я вам розповіла для того, щоб проілюструвати такий момент: якщо ви бачите, що ваша дитина прагне займатися спортом, — підтримайте її. Спорт — це не лише здоров’я, це — дисципліна, витримка, цілеспрямованість, вміння працювати у команді і відповідальність.

Це і можливості для дитини проявити себе. Ну і, як ви вже зрозуміли — віддавати займатися спортом ніколи не пізно! Просто пам’ятайте: за кожним чемпіоном чи чемпіонкою стоять її родина, тренери, вчителі та друзі…

Вікторія Микитюк