Уже два тижні у вогні та димовій завісі чи не усе Середземномор’я. Палають Греція і Туреччина. Вирують пожежі у лісах Сицилії. Спекотна погода призвела до швидкого поширення вогню іншими Середземноморськими країнами.

Спустошені будинки, покинуті автівки й густа стіна диму.

Потерпає від пожеж приморський район Аттика в Греції. Вогонь спалахнув через спеку 23 липня. Перший осередок займання був зафіксований у прибережному селі Маті, що за 29 кілометрів від Афін. Тисячам людей наказали залишити свої домівки за межами Афін, оскільки полум’я охопило будівлі, автівки та підприємства.

Пожежі також вирують на сусідньому острові Еввія та в районах, близьких до стародавньої Олімпії.

– Для допомоги постраждалим районам Британія, Франція і США надіслали додаткові пожежні літаки і людей. Відправила своїх пожежників і Україна. У п’ятницю, 6 серпня, зведений загін вогнеборців з усієї країни прибув до Греції для допомоги у боротьбі з масштабними лісовими пожежами,— повідомили у відділі комунікації Служби порятунку «101» у Вінницькій області.

За словами керівника пресслужби Олександра Кутового, на гасіння лісових пожеж у Грецію вилетіли 10 вінницьких рятувальників.

Завдяки українським вогнеборцям на території периферії Спатарі у Греції ліквідовано окремі осередки пожежі по фронту 2 тис. 250 м, глибиною до 200 м, врятовано 2 населених пункти с. Спатарі та с. Метохи (27 житлових будинків, 1 культова споруда, 33 господарчі будівлі, 1 зерносховище, 1 притулок для собак, 54 вулики та стадо овець).

9 серпня зведеним загоном українського ДСНС на території Північної Еввії Грецької Республіки, поблизу населеного пункту Гувес, проводилося гасіння кромки пожежі загальною довжиною близько 8 тис. метрів.

Коли повернуться вінницькі рятувальники поки не відомо.

– Будуть виконувати поставлені завдання до особливого розпорядження, — повідомив Олександр Кутовий.

Людмила ПОЛІЩУК