Стартував наймасштабніший проєкт «Великого будівництва» на Вінниччині — міст Ямпіль-Косеуць: 1 серпня дорожники розпочали підготовчі роботи!

Міст через Дністер — це один із пунктів меморандуму, підписаного президентами Молдови та України — Маєю Санду та Володимиром Зеленським.

Група компаній «Автострада» виграла тендер на проєкт вартістю 3 мільярди 386 мільйонів гривень.

Наразі будівельники облаштовують технологічний проїзд для дорожньої техніки — 30 метрів шириною.

Ямпільський міст через Дністер стане продовженням автошляху Р-08 «Немирів-Ямпіль» — 116 км. Цілодобово там працюють дорожники «Автостради» — до Дня Незалежності мають відновити автошлях. Ця дорога стане частиною транспортного коридору між двома країнами. Її вже в народі назвали «дорога президентів». Відремонтований шлях із 8 мостами від Немирова — Брацлав, Тульчин, Комаргород, Томашпіль — до прикордонного Ямполя.

Під’їздом до нього з української сторони стане автошлях Т-02-02 «Могилів-Подільський-Ямпіль-Бершадь-Умань». Власне, і цю дорогу вже відновила «Автострада».

З іншої сторони кордону він примкне до молдавської траси М2 «Кишинів-Сорока».

Яким буде міст?

Довжина — 1309 метрів, а максимальна висота опор сягне 40 метрів, це на 10 метрів вище стандартної 9-поверхівки. Проєктна пропускна спроможність мосту становитиме 5000 автівок на добу.

Для його будівництва знадобиться
9 000 тонн високоякісних металевих конструкцій та біль­ше 16 000 куб. м монолітного залізобетону.

Початок є!

Про цей міст роками говорили, але саме тепер завдяки програмі президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» — Ямпіль і Косеуць з’єднає міст!

Володимир Зеленський назвав цей задум «амбіційною ідеєю».

Але реальною.

Буде підвищення безпеки користування дорогами, зменшення негативного впливу дорожньо-транспортного комплексу на навколишнє середовище та покращення міжнародного іміджу. І головне — це сприятиме формуванню найкоротшого шляху (економія 400 км) від центральних та східних областей України до країн Європи та Азії.

За належного фінансування будівництво мостового переходу планують завершити до кінця 2022 року.

Це буде показовий проєкт для усіх: як працювати не на словах.

12 січня під час зустрічі з президентом Республіки Молдова Маєю Санду президент України Володимир Зеленський розповів про нову мету — будівництво магістралі «Київ — Кишинів».

А у травні почали відновлювати трасу Р-08 Немирів-Ямпіль (а це 116 км і 8 мостів). Капітальний ремонт закінчують 24 серпня.

Бо працюють цілодобово!

І вже 1 серпня «Автострада» розпочала підготовчі роботи з будівництва нового мосту через Дністер.

«Це скоротить подорож між столицями наших держав до п’яти годин. Це також акти­візація торгівлі, спрощення транзиту, покращення міжлюдських контактів — це найголовніше», — про це заявив Глава держави.

Зроблена велика робота: це проєкт, узгодження, тендер…

Це швидкий темп і сучасна якість!

За 15 днів Вінниччина вперше за 40 років отримає новий автошлях європейської якості.

Він стане частиною сучасної транспортної системи України.

А за рік — Ямпільський міст, який буде невід’ємною частиною транспортного коридору між двома країнами!

Вінничани це оцінять. Я упевнений! Бо чую відгуки на зустрічах у районах. Дякують за нові дороги. За «Велике будівництво» Зеленського.