Ми вже писали про те, що представники верхівки духовенства УПЦ Московського патріархату заявили, що не прийдуть на урочистості з нагоди святкування 30-річчя Незалежності України. Назвали причину – бо там буде Вселенський патріарх Варфоломій. Саме він має приїхати на святкування Незалежності України на запрошення Президента Зеленського.

Ця заява не залишила байдужими і наших читачів. Ось що вони думають з цього приводу:

– Якби не було у нас в перспективі приїзду Патріарха Варфоломія на святкування 30-річ­чя Незалежності, то УПЦ МП і відмовилася б від хресного ходу в такий епідеміологічно несприятливий момент, бо в Росії такого не було. «Дельта» ж бу­шує..»

Василь Репецький, Жмеринка

– От мені цікаво, чому Російська православна церква не пішла хресним ходом Москвою в честь святкування Хрещення Русі, хоча у них це навіть вихідний, не заявляла там про те, що Вселенський Патріарх їм не бажаний, а Московський пат­ріархат в Україні пішов?

Ну чому так?

Тому, що агентам Кремля, замаскованим у ряси, не жаль українських зазомбованих віруючих, які, віруючи в Бога, на жаль, досі не розібрались, що їх ведуть не тим шляхом?

А ці заяви проти приїзду Вселенського Патріарха на святкування 30-річчя України?

А чому вони не протесту-
вали, коли до Москви приїздив диктатор із Кореї, який довів власний народ до того, що котів вже поїли? Кошмарить світ атомною бомбою? Чому?

Чому вони так дружно не орга­нізували похід проти ро­сійської окупації на Сході України, вбивства віруючих-християн на передовій. Та і я пішла б таким ходом! І там би було в рази більше прочан. Якщо вони дійсно претендують на роль Православної Церкви України, то чому не допомагають будувати незалежну державу?»

Олена Волощук,
вінничанка

Закликаємо віруючих УПЦ йти таким же ходом за відстоювання Незалежності України. Протистояти так само згуртовано навалі російського окупанта. Єднатись із іншими церквами та захищати майбутнє своїх дітей на своїй землі

– Я розумію так: кожна церква, якщо вона від Бога, має керуватись його зброєю — словом правди. Бо зброя Лукавого — брехня.

То чому Московський патріархат обманює і каже, що він Українська Православна Церква?

Всі ж розуміють, що саме така назва — це розкол. Бо законна у світовому православ’ї Православна Церква України вже існує і саме вона отримала Томос. Тобто офіційну реєстрацію від Константинопольської церкви-матері. І Митрополит Київський і всієї України є один — визнаний Афоном і Синодом. Це Епіфаній.

Всі інші, хто себе так називає — розкольники? Чи не так?

Катерина Васильчук, вінничанка

– Так, є, крім канонічної ПЦУ, і Російська Православна церква, як одна із 15 православних церков у світі. В неї є ще зарубіжні філії. І це не секрет. І на Синоді РПЦ Українська православна церква була засвідчена, як такий підрозділ Російської православної церкви, а Онуфрій став другим по значимості митрополитом РПЦУ.

Тобто це означає, що по правді та за історичними і релі­гійними канонами українська церква входить туди, як такий же структурний підрозділ.

Тобто вона має називатись за усіма канонами Російська православна церква в Україні.

І це буде справедливо. Але керівники цієї гілки російської церкви хочуть де-юре бути в її складі, однак де-факто розуміють, скільки парафій та парафіян через російську окупацію від них відвернуться. Тому і не кажуть правди та зомбують темних чи фанатичних бабусь та дідусів ярликами «істинних» та лякають затурканих та фанатичних «прокляттям».

Люди, відкрийте очі! Що це за церква, яка навіть назвати себе по правді не хоче? Бог – це любов і правда! Де там любов, коли люди посміли вчинити такий демарш проти країни, підтримка яких так потрібна зараз їй у час війни та агресії Росії?

 Марина Панасюк,
Могилів-Подільський район

– Раніше вони не встали, щоб вшанувати наших воїнів-захисників, які полягли на передовій війни. Люди, українці, всі віруючі, хто любить Україну і Бога, розкрийте очі! Хіба можна Вселенського Патріарха, святу людину і монаха, який служить Богу і якому безпосередньо підпорядкований весь Афон, називати зневажливо «турецьким гостем» та заявляти, що, коли він приїде на урочистості, то не прийдуть вони.

Це як, скажіть? Та так навіть не священники – звичайні люди не вчиняють!

А може, це лише привід? Може, отримали від кураторів, від Путіна команду мутити в тилу, як п’ята колона? Схаме­ніться, люди, ви ж своїми діями губите Україну!

 Ольга Ковальчук, читачка

– Знаєте, мені довелось бачити на російському ТВ кадри, коли віруючі МП прийшли під стіни Верховної Ради, щоб вимагати не перейменовувати свою Церкву на Російську Православну Церкву в Україні. Вперше пропагандистські канали росТВ були «в замешательстве». Тому що і проросійську церкву та політсили, які біля неї крутяться, треба підтримувати, і як це сказати на всю Росію, що Московський патріархат не хоче називатись, як і їхня — російською церквою.

Тому жодного разу не озвучили основну вимогу віруючих Московського патріархату. Там це називалось «гонєніямі на верующіх». Уявіть, скільки ці протести викликали обурень там наших «братьєв по вере» — украинские «фашисти» і націоналісти «преследуют»…

Ну хіба ж так по-Божому? Віра — це Бог. Бог – це правда. Тому здоровим силам цієї релігійної течії потрібно задуматись, з ким вони і ким самі стають. Брати і сестри, ще є час, ми можемо створити разом єдину соборну і неділиму українську церкву. І тоді захистимо і віру, і незалежну Україну. Іншої держави нам ніхто і ніде у світі не дасть. Тільки тут ми — господарі. Всюди, в тому числі і в Росії — «понаехавшие».

Тому давайте разом з Богом і Україною у серці відзначимо нашу славну дату — 30-річчя Незалежності України. Бо це велике свято. За цю мрію віддали життя сотні тисяч наших предків.

І почуйте голос крові, а не пропагандистів у рясах, яким дає завдання в час війни формувати 5-ту колону в тилу України окупант та підкидає провокативні лозунги, щоб мутити народ.

Тетяна Василюк, читачка

– Візит Вселенського Патріарха до України відбудеться на запрошення Президента Зеленського. Його не раз запрошував і Порошенко. І вся свідома Україна, якого б віросповідання вона не була, радо його зустріне. Бо це історична постать. І саме Його святість Варфоломій, надавши Православній Церкві України Томос, визнав нашу Незалежну державу і увіковічив її. І його руками цю дію здійснив Бог. І не в силах представникам УПЦ МП його зірвати. Хоча дуже радикальні та заполітизовані сили там цього б хотіли. Хресні ходи, делегації, демонстрації — це спроби нагадати, що у них є свої інтереси. І хочуть зробити так, щоб з їхніми інтересами рахувалися. Варфоломій прекрасно знає, що тут є люди, які хочуть його побачити, у нього є запрошення від глави держави. У нього є всі підстави бути впевненим у тому, що тут у нього буде теплий прийом».

Людмила Марченко
Вислухав
Андрій Власенко