Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Центральних областях Валерій Ольховий, регіональний представник Уповноваженого у Він­ни­цькій області Олег Левицький та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Наталя Гурковська здійснили візит до Липовецького районного суду Він­ницької області з метою моніторингу стану дотримання прав затриманих та засуджених осіб, доступу до правосуддя маломобільних груп населення, забезпечення конституційного права громадян на судовий розгляд.

Під час перевірки гостей здивувала нарадча кімната для суддів. Ось як побачене описує Наталя Гурковська:

– Відомо, що процесуальними нормами законодавства передбачені нарадчі кімнати, адже більшість судових рішень ухвалюються, постановляються та оформлюються в нарадчій кімнаті із дотриманням принципу таємниці.

Очікуючи судове рішення, людина розраховує, що суддя або колегія суду виважено надає оцінку доказам в справі, оформлюючи та затверджуючи у формі судового рішення. Але у Липовецькому районному суді в одній із нарадчих кімнат облаштований спортзал… Тут чомусь знаходяться кушетка, ремені, еспандери та інші спортивні знаряддя. Тому за результатами моніторингового візиту готуються акти реагування щодо усунення виявлених порушень. Сподіваємося, що керівництво суду зверне увагу на ці зауваження.

А ось як прокоментував ситуацію голова Липовецького суду Дмитро Кривенко:

– Людей вводять в оману, вказуючи на те, що в Липове­цькому районному суді порушується таємниця нарадчої кімнати…Також маніпуляцією є те, що людям годинами доводиться чекати засідання, поки суддя в нарад­чій кімнаті займається фі­зичними вправами… Це просто пусте приміщення, на якому вчіпили табличку «нарадча кімната»… А що дійсно створює перешкоди до правосуддя, то це відсутність марок для поштової кореспонденції, температурний режим вище 30 градусів по Цельсію, який панує в тій нарадчій кімнаті, як і в принципі в усьому суді… Бо під час проведення капремонту не передбачили систему кондиціювання… Знайшли кабінет, який ніхто не використовує як нарадчу…. Якщо хтось назве хоч одну сторону, яка була вимушена мене чекати з тієї кімнати, я зніму перед ним капелюха…

Софія Копач