Відповідно до Концепції нової української школи, внесено остаточні зміни до критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи. Вони відтепер не отримуватимуть традиційних оцінок за 12-бальною шкалою. Замість балів пропонують використовувати вербальну оцінку окремих результатів навчання, а у 3-4 класах – рівень результатів навчання.

Отже, із вересня цього року критерії оцінювання роботи на уроках молодшокласників будуть простішими. Переважно вчителі це робитимуть вербально, тобто словесно. Оцінювання буде формувальним. Показуватиме, сформована відповідна компетентність чи ні. Про це «33 каналу» повідомила директорка міського департаменту освіти Оксана Яценко:

– В 3-х і 4-х класах українських шкіл більше не буде традиційних оцінок. Оцінювання проводитиметься по рівнях – це початковий, середній, достатній, високий. Також визначатимуть, сформовані у дитині необхідні компетенції чи ні, – пояснила вона. – Табелі у молодшокласників також замінять на свідоцтва досягнень. У цьому документі успіхи дитини визначаються у порівнянні з її попередніми освітніми досягненнями. Вчитель відмічає сформованість загальнонавчальних навичок та досягнення дитини в освітніх галузях. За потребою виписує рекомендації, з якими ознайомлюються батьки.

Нагадаємо, раніше в 1-х і 2-х класах шкіл України також не було традиційних для середньої і старшої школи оцінок. А ось що стосується оцінок із Державної підсумкової атестації за 4-й клас, то це питання ще вирішуватиметься. Можливо, ДПА взагалі скасують. За словами пані Яценко, в нових методичних рекомендаціях визначено, що ДПА може проводитись з метою моніторингу рівня навчальних досягнень випускників початкової школи та не впливає і не враховується при підсумковому оцінюванні.

Серед інших новацій в українській освіті – запровадження модульних блоків на уроках фізичної культури в 5-х класах (пілотний проєкт нової української школи). Це має допомогти зацікавити школярів до занять тим чи іншим видом спорту. А ось деталі цього проєкту до Вінниці поки ще не дійшли.

– Перед початком навчального року профільне Міністерство висилає нам інструктивні матеріали щодо викладання тих чи інших предметів. Поки їх у нас немає, в тому числі й щодо фізичної культури, – пояснила Оксана Яценко.

Фелікс ЖАНІН