Про парад Збройних сил, рекорди Вінниччини, «Велике будівництво» у маленьких селах і відкриття п’яти приймальних відділень та немирівського мосту — до 24 серпня.

«Коли 24 серпня Верховна Рада проголосила незалежність, 50 тисяч людей під парламентом почали співати «Ще не вмерла України…». Тоді — ще не Державний гімн. Але в цю мить відроджувалась державність і народжувалася нова країна. В цю мить вона ще не написала, не зіграла й не заспівала свою «Весну», «Файне місто Тернопіль», «Квіти в волоссі», «Я не здамся без бою» і «Люди, як кораблі». Але тоді вже точно знала, що напише. Точно знала, що починає новий шлях. Точно знала, що він буде дуже-дуже непростим. Але точно знала, що кінець цього шляху буде омріяним і успішним», — нагадав на Всеукраїнському форумі «Україна-30» Президент України Володимир Зеленський.

24 серпня — це великий і важливий день. Це не просто великий парад, великий концерт, великий салют у столиці України. Це можливість зрозуміти, чого ми навчилися за роки незалежності й чого маємо навчитися, щоб ніколи її не втратити. Саме цьому присвячене святкування 30-річчя Незалежності України.

Ці 30 років ми прожили разом. Всього було…

Непрості були перші кроки. Багато вже забулось. Як по­літична ситуація на Вінниччині змінювалась не раз.

Було чимало криміналу: стріляли на вулиці, підривали автомобілі, будинки…

Черги в магазинах, відключення світла, найвищий рівень інфляції у 93-му році…

Але ми чекали змін і вірили…

У травні 92-го демонтували пам’ятник Леніну напроти міськвиконкому. Потім хвиля знесення пам’ятників покотилися по районах. Хоча більшість вінничан цікавило, де взяти гроші на їжу та одяг. У південних районах були проблеми із хлібом. Вінниця їла «чужий» хліб — французький, канадський, американський і навіть одеський.

На купони вижити не могли, тому їхали торгувати на базари Росії та Польщі.

Тоді проїзд у громадському транспорті коштував сім тисяч карбованців.

Всім миром у 1993 році збирали гроші на ребальзамацію тіла Пирогова — директор музею просила перераховувати гроші…

До речі, у 1998 році у Він­ниці не було жодного офі­ційного мільйонера, який би задекларував у податковій свої доходи понад 1 млн грн.

Проте Вінниця тоді стала першим і єдиним містом в Україні, де усі школярі — з 1 по 11 класи – харчувались безкоштовно…

Сьогодні це нове покоління, народжене у Незалежній Україні.

Їм — 30.

Це покоління — наша опора. Опора свободи, демократії та розвитку.

Вони мислять інакше, думають сучасно.

Їм рухати Україну вперед!

«Велике будівництво» у маленьких селах

Я вірю, що Україна стане іншою — кращою, а з нею разом і Вінниччина.

Знаю, бо за рік на посаді голови облдержадміністрації проїхав всю область.

Не раз і не два. Люди в селі кажуть правду.

І я їх розумію. Бо відкриття сільської амбулаторії — це насправді подія для всієї громади.

Адже від держави є сучасне приміщення медзакладу, обладнання, автомобіль «Рено Дастер». Та головне — є в селі лікар. І для нього є тепер житло.

За програмою Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» в області відкрили 16 нових амбулаторій сімейної медицини. Будується ще одна — у селі Дашківці Він­ницького району (раніше — Літинський). Реконструюють ще 31 сільську амбулаторію: відремонтували уже 20, до кінця року — ще 11.

А у Жмеринці напередодні 30-річчя Незалежності України — 16 серпня — відкрили перше приймальне від­ділення «Великого будівництва»!

До 24 серпня плануємо відкрити ще чотири — Бершадь, Гайсин, Калинівка і Козятин.

Обіцяли і зробили! Попри усі сумніви скептиків.

Таких відділень на Вінниччині буде 10. У кожному вже змонтований сучасний комп’ютерний томограф, системи рентгенівської та ультразвукової діагностики. Для БЕЗКОШТОВНОГО обстеження вінничан держава виділила 307 мільйонів гривень.

Це теж у рамках програми Володимира Зеленського «Велике будівництво» — для людей і заради людей! Нарешті змінюється медична інфраструктура, яка є у селах, у маленьких громадах. Бо у людей має бути доступ до медицини там, де вони живуть.

Подільський регіональний онкоцентр у Вінниці — знаковий об’єкт «Великого будівництва-2021». До Дня Незалежності буде відремонтований «радянський» хіміотерапевтичний корпус — це плюс 40 ліжок до наявних 360. У 1978 році онкоцентр почали будувати, а у 2021 році ця лікарня зміниться завдяки президентській програмі.

У сусідньому приміщенні скоро стоятиме новий лінійний прискорювач.

Його купили наприкінці 2020-го. П’ять років ніяк не могли придбати.

Лише торік все зрушилось з місця.

Майже 50 мільйонів гривень — така вартість лінійного прискорювача. З них 20 мільйонів — субвенція, яку залучили народні депутати України від «Слуги народу» — Анатолій Драбовський  та Максим Пашковський, решта — з обласного бюджету.

Старий апарат (а він у нас єдиний в онкоцентрі) на основі кобальтового джерела випромі­нювання є застарілим. У Європі таких прискорювачів залишилися одиниці. Цивілізований світ із середини минулого сторіччя використовує виключно лінійні прискорювачі. Бо — це безпека, це точність та мінімум ускладнень для організму пацієнта та, безумовно, ефективність: дасть можливість зменшити навантаження на здорові тканини навколо пухлини, а головне — підвести максимальні дози до пухлинного осередка.

Сьогодні треба зробити усе можливе, аби у вінницькому онкоцентрі хворі мали бажання лікуватися і жити!

Потрібне сучасне обладнання і комфортні умови.

Для всіх!

Звісно, мають бути фахові медики із гідними зарплатами. На цьому акцентує увагу Президент України Володимир Зеленський — підписав указ про підвищення зарплати медиків.

Необхідно компенсувати брак належної уваги до медицини протягом багатьох років. Коронавірус пришвидшив нам темп…

185 км доріг і міст – до Дня Незалежності

Ви самі бачите, як змінюються дороги Вінниччини. Лише цього року до Дня Незалежності відремонтовано 150 км автошляхів державного значення:

М-21 Виступовичі — Житомир — Могилів-Подільський

Р-08 Немирів — Ямпіль

Р-33 Вінниця — Турбів — Гайсин — Велика Михайлівка — /М-16/

Т-02-40 /Р-08/ — переправа

Т-02-02 Могилів-Подільський — Ямпіль — Бершадь — Умань.

Плюс оновлено 35 км місцевих доріг.

До 30-річчя Незалежності відкриємо міст у Немирові.

А 1 серпня стартував наймасштабніший проєкт «Великого будівництва» на Вінниччині — новий міст через Дністер з України у Молдову — Ямпіль-Косеуць.

До цього були лише розмови. Дії почались лише у 2021 році — після січневої зустрічі президентів Маї Санду та Володимира Зеленського.

Володимир Зеленський назвав міст «амбітним проєктом». Але реальним — роботи йдуть.

«Велике будівництво» — це задіяні тисячі людей!

Вони будують Україну сьогодні — вони об’єднують дорогами Вінниччину з Україною і світом.

Не влада і не політики роблять Україну такою, якою вона є.

Від кожного з нас залежить усе те, що маємо сьогодні, навіть якщо здається, ніби все відбувається «без мене».

Незалежність держави починається з кожного українця. Її розвиток — це відповідальність її громадянина.

Це наш шанс мати свободу і залишатися собою.

І залишатись тут, в Україні…

Бо наша свобода коштує дорого…

Герої і легенди

22 серпня в Україні вшановуватимуть тих, завдяки кому державність України зберегли у 2014 році: учасників бойових дій на Донбасі, ветеранів, добровольців, медиків і волонтерів.

Цього дня вперше відбу-
деться нагородження новою державною відзнакою «Національна легенда України», запровадженою за ініціативи Президента. За словами Володимира Зеленського, цієї нагороди будуть удостоєні видатні особистості, які принесли Україні всесвітню славу та визнання.

«З 1991 року унікальність незалежної України формували особистості, яких у країні знають усі. І завдяки яким усі знають про Україну. Про наш живопис, музику, театр, балет, літературу, кіно, науку й спорт. Лобановський, Ступка, Яремчук, Амосов, Патон, Каденюк, Брондуков, Биков, Квітка Цісик і багато інших. Починаючи з 91-го, вони з року в рік приносили незалежній Україні славу. І з року в рік світ казав їм: «Браво!» І, на жаль, з року в рік вони йшли від нас, так і не почувши від України «Дякую!» — зазначив Глава держави.

Прапор України на Замковій горі

23 серпня на Замковій горі у Вінниці побачимо великий прапор України — розміром 10 на 15 метрів на 50-метровому флагштоку. О 9 годині по всій країні одночасно підійматиметься в небо Державний прапор.

Цього ж дня у Києві відбудеться перший саміт Кримської платформи, «щоб державний прапор незабаром замайорів на всіх суверенних територіях України».

«Ми повертаємо Крим у світовий порядок денний, щоб повернути додому, в Україну. Треба назавжди забути, що Україна забуде про Крим. Україна не підійматиме питання Криму лише в одному разі — коли підійматиме в Криму український прапор», — заявив Глава держави.

Це важливо знати кримчанам і жителям Донбасу, яких війна змусила залишити свій дім — сьогодні вони живуть разом з нами, на Вінниччині.

Парад Сили України

Готовність українців захищати свою незалежність, яку вони виявляють з 2014 року, продемонструє великий військовий парад 24 серпня у столиці. Уперше за 30 років Незалежності заплановані заходи за участю представників і техніки всіх сил сектору безпеки й оборони України та країн-партнерів — понад п’ять тисяч військових, 100 літальних апаратів, 400 одиниць озброєння і техніки.

Це наша гордість. Ті, хто готовий захистити Україну на суші, на воді й у повітрі.

Саме у Вінниці — в столиці Повітряних сил України сьогодні готуються до параду у небі.

Українці мають бачити і пишатись Повітряними силами, аби бути впевненими у нашій авіації — на неї можна розраховувати.

Міць і потужність наші військові льотчики продемонстрували вінничанам напередодні свята Повітряних сил Збройних сил України — 31 липня. Це було видовищно!

24 серпня парад військ завершиться прольотом бойових літаків із пуском сигнальних ракет та димами кольору Державного Прапора України.

З параду літаки повертатимуть у Вінницю. Ми їх побачимо у небі.

2021 рік: два вінницьких рекорди України

Упродовж трьох місяців в області проходить плеяда культурно-мистецьких проєктів «Ти у мене єдина». Мешканці усіх територіальних громад мали можливість ознайомитись та представити кращі зразки народного мистецтва, традиції та обряди.

Ми встановили два рекорди України!

26 червня у Тульчині одночасно заспівали «Щедрик» Леонтовича 3 512 голосів.

18 липня в Чернятині на «Малина Фест» спекли 18-метровий малиновий пиріг.

І, найголовніше, це те, що ми довели: нам є чим пишатись!

Ми були разом: у Гайсині, в Тульчині, у Буші, в Северинівці, в Якушинцях, у Хмільнику, в Погребищі, а 19 серпня зустрінемось у Білопіллі — на святі хліба.

20 серпня у Тульчині — в палаці Потоцьких відкриття виставки живопису ладижинського художника Олександра Шевчука «Енігма». Портрети нашого земляка бачать у галереях Європи — це яскравий зразок того, як Україна себе презентує у Світі.

«Толока» і Тоня Матвієнко

Фінішем культурно-мистецького марафону стануть урочистості та святкові заходи 23 і 24 серпня.

До речі, у ці дні Вінницьку область з офіційним візитом відвідають делегації з Чехії, Польщі, Румунії, Молдови та Швейцарії.

23 серпня запрошуємо усіх у Вінницю — в Центральний парк ім. М. Леонтовича на «Скарби Поділля». Кожен ра­йон представить виставку традиційних ремесел подільського краю та концертні виступи аматорських колективів.

О 14 годині на головній сцені біля Літнього театру розпочнеться урочисте дійство з нагоди 30-річчя Незалежності. А далі концерт: академічний ансамбль пісні і танцю «Поділля» та народний ансамбль танцю «Барвінок», Подільський камерний хор «Леонтович капела», симфонічний оркестр та солісти обласної філармонії ім. М. Леонтовича й інші виконавці.

Ввечері свою програму презентують фольк-рок-гурт «Толока» та відома українська співачка Тоня Матвієнко.

Не менш яскраве та насичене 24 серпня: обласний фестиваль «Покоління незалежних» у Вінниці на території парку Дружби народів. Саме там о 22 годині завершить свято феєричне лазерне шоу.

30-річчя Незалежності маємо запам’ятати. Цей день залишиться в нашій історії.

Я — українець! І цим пишаюсь!

І вірю, що наш патріотизм буде мирним, що наші Герої будуть живими.

Любіть Україну — це наш шанс мати свободу і залишатися собою.

З Днем нашої Незалежності!

Україна у нас одна!

Олександра МАЄВСЬКА