Нещодавно у Вінниці оголошували переможців V Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник/The best artist – 2021», який зібрав митців із чотирьох країн.

Зокрема, володаркою гран-прі «The best artist» стала харків’янка Аліна Храпчинська. У першій номінації «Кращий художник» першість виборола харків’янка Оксана Бойко. Переможцем у другій номінації «Кращий художник» став киянин Ярослав Леонець. А першість у третій номінації «Кращий художник» виборов Олександр Брітцев із Харкова. Серед переможців пленеру – і володар відзнаки «The best artist» Чжан Сюєчен з Китаю. А премію імені Валерія Гегамяна отримала Анна Сушарник-Кравець із Кам’янця-Подільського.

“Цього року на конкурс надійшло понад пів тисячі заявок від митців з 7 країн світу. До фіналу потрапило 33 митці з Китаю, Франції, України та Білорусі. Обирати фіналістів було досить складно, адже серед претендентів були професійні, знані художники і водночас зовсім молоді, – розповів засновник конкурсу, народний художник України, голова ГО «Кращий художник» Володимир Козюк. – З 10 по 18 серпня вони працювали на різних локаціях – у Тульчині, Хмільнику, Ольгополі, Бершаді, Шаргороді, Тиврові, Жмеринці та Браїлові. Один день програми художники провели у Житомирі. Крім того, під час пленеру відбулися персональні виставки харківського митця Валерія Шматька, одеської художниці Катерини Білетіної, презентація першої в України виставки сучасного мистецтва, абстракції і сайарсізму, в експозиції якої представили унікальні роботи світового рівня авторства українських художників та митців з різних країн світу. Загалом за час пленеру створено понад 170 робіт.

Та це ще не все. З нагоди 30-річчя Незалежності України найкращі з кращих художників Україні відтворили на своїх полотнах портрети видатних вінничан. Їх кандидатури були запропоновані громадами Вінниччини, громадськими організаціями та творчими спілками. Це люди з різних сфер життя, котрі заслужили повагу серед вінничан, сформували позитивне відношення до людей і стали взірцем у розбудові культури, науки та збереженні історії нашого краю. Серед них народні майстри, громадські активісти, аграрії, етнографи і науковці.

Минулого року Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник/The best artist – 2020» зібрав у Вінниці 32 художники з різних куточків України та інших держав. 16 учасників через карантинні обмеження не змогли відвідати пленер, а тому працювали в онлайні у своїх майстернях. Серед них художники з Киргизстану, Узбекистану, Палестини, Іраку, Йорданії, Білорусі, Словенії, Грузії, Кореї, Польщі та Болгарії. Об’єктами мистецької інтерпретації стали не лише міські пейзажі та визначні історичні місця, а й пам’ятки культурної спадщини: палац Потоцьких у Тульчині, музей фон Мекк у Браїлові, палац Грохольських-Можайського та палац Комарів у Мурованих Курилівцях.

Ілона ВАЛЬТЕР