Науковці, спортсмени, медійники, які є вірянами РПЦвУ, звернулися до Патріарха Варфоломія у відкритому листі та закликали відкласти його візит до України на День Незалежності.

Про це повідомляє Центр інформації РПЦвУ.

Лист підписали зокрема академік Академії економічних наук України Анатолій Пешко, академік Національної академії правових наук України Віталій Журавський, академік НАН України Петро Толочко, музикант та продюсер Олег Карамазов, заслужений лікар України Ростислав Валіхновський, президент медіа-холдингу «Новини» Єгор Бенкендорф, телепродюсер Юрій Молчанов та інші.

“Із сумом констатуємо, що жоден з офіційних представників Української Православної Церкви 24 серпня не братиме участь в тих урочистих заходах на честь Дня Незалежності України, на яких очікується присутність Вашої Всесвятості. Чи не варто Вам переглянути такі свої плани? Адже, по-перше, згідно з Конституцією України, релігійні організації в нашій країні відокремлені від держави, а по-друге – наявні цілком обґрунтовані очікування, що Ваш приїзд на святкування Дня проголошення Незалежності України може спричинити загострення релігійної ситуації”, – йдеться в листі.

Автори заявляють, що “надання Томосу сталося без урахування позиції та всупереч волі Української Православної Церкви – автономної і єдиної з українських, канонічно визнаної усіма Православними Церквами світу”.

Це звернення викликало  великий резонанс та обурення українців.

Юлія Чернілевська: – Серед авторів листа нема жодного українця! Нахлібники України! Багато розуму треба, щоб вказувати там, де ти профан! Які це науковці і заслужені? Обмежені, історично безграмотні людці! Живуть на чужій землі і свої порядки встановлюють. Нормальним людям було б соромно за таку недолугість. А в цих п’явок народу України сорому з народження не було!

Ольга Миколаєнко: – Серед “підписантів” найбільш помітний – це Петро Толочко, академік, багаторічний директор Інституту археології НАНУ. Його присутність мене не здивувала – він все своє наукове життя був прихильником російських історичних доктрин , які, по суті, були антиукраїнськими. У 2018 році був учасником ХХІІ Всесвітнього російського народного собору в Кремлі Путіна та Патріарха Кирила, де назвав себе частинкою «русского міра». І далі патякав, що в Україні з`явилося багато учених – неуків, які нічого не тямлять в науці, а є лише політиканами; їх треба судити і забороняти професію. Був співзасновником і членом «Партії політики Путіна»

Віталій Терещенко: – Російської православної церкви взагалі не існує в природі. Це злодії, які вкрали Київську митрополію і весь час намагалися зробити з себе центр православія. І після отримання Томосу іхню брехню та їхню крадіжку неможливо приховати. Тобто вони стають поза законом, і в Москві це добре розуміють. А візит патріарха – це ше один удар по московських раскольниках. І це так зване московське духовенство намагається зробити все можливе, щоб зашкодити візиту патріарха. Активно використовують дії своєї п’ятої колони, якою керують її прислужники Кремля Новінський та Онуфрій. Фактично вони є агентами Кремля, один в ролі політика, а інший в рясі священника (батюшки). І ця команда підбурює людей на дії інтересів білокам’яної. Насамперед люди мають зрозуміти, де зло, а де добро. Фактично ми від Росії, окрім зла, нічого більше не бачили. І те, шо більшість людей стає на бік ПЦУ, це, звичайно, великий позитив. Переконаний в тому, що цих людей з кожним разом все буде більше.

Леонід Королюк: – Погані справи в Московії, коли змушені ввводити в бій свій елітний ідеологічний загін — ВІЛЬНОВІДПУЩЕНИКІВ.

Р.S. Вільновідпущеник (лат. libertini) — відпущений на волю раб. У «варварських» державах раб, звільнений «по милості пана», назавжди зберігав особисту залежность від колишнього господаря.

Федір Михалевич: – Знайшли все-таки гундяївці дурнів з титулами, а може, купили підписи за таку сфабриковану в мацкві писанину. І те і друге огидне. Боїться тьма світла, от і верещить. Імперія зла в агонії, отже, надіється на агентів з РПЦ в Україні, що знову вдасться нашу державу поработити. Це істинна правда, що московська імперія на людському ресурсі з України створювалася і утримувалася і без нас їй каюк.

Валентина Мазур: – Який гріх беруть на себе московські проповідники та віряни, задурені ними. Це людина, послана Богом, і так ставитися до неї неприпустимо. Що він може зробити вашій церкві? Він не політик і проповідує слово Боже, а не ідеї політичного змісту. Сором який за наших людей.

Антоніна Парандій: – Це перелік маразмів, а не розумних людей. Красять волосся, ідучи на ефіри, краще подумали б, чому ми в Україні, як ми с….. путінські. Геть таких х…… з нашої держави. На фронт їх, а не на святкування. Хто вас хоче бачити, безграмотні нелюди?! В Ростов по…….

Наталя Леус: – А якби до України було запрошено Папу Римського, вони теж так би біснувалися? Не бійтеся, Вселенський Патріарх Варфоломій не їде зі зброєю в руках. Його Святість йде до України з молитвою! Коли приїжджав Іоан Павло ІІ, була така ж істерія.