«За виграні призові місця і медалі на XXXII Олім­пійських іграх українські спортсмени цьогоріч отримають від держави грошову винагороду: за олімпійське «золото» — 125 тисяч доларів, за «срібло» — 80 тисяч доларів, за «бронзу» — 55 тисяч доларів», — йдеться у повідомленні Міністерства молоді та спорту.

У міністерстві повідомили, що на підготовку, участь та відзначення українських спортсменів у літніх Олімпійських, Паралімпійських іграх у 2021 році в державному бюджеті передбачено 1,3 млрд грн.

Олімпіада в Токіо завершилася, і у підсумку українська команда завоювала 19 медалей: 1 золоту, 6 срібних та 12 бронзових.

У Німеччині та США премії олімпійським чемпіонам значно менші. В чотири рази зокрема менше виплачують за олімпійське «золото».

Скромні призові і у Канади. За «золото» — 20 тисяч доларів, за «срібло» — 15 тисяч, за «бронзу» — 10. У Німеччині та Австрії ідентичні виплати, але в євро.

А олімпійські чемпіони, що представляють економічно розвинені Великобританію, Швецію, Норвегію і Нову Зеландію, взагалі не отримують призових від своїх країн.

Фінансові заохочення олім­пійцям — давня традиція.

Будете здивовані, але маленька Латвія платить призові значно більші. «Золото» оцінюється в 142 300 євро, «срібло» — в 85 500 євро.

Високі призові в Італії. За «золото» — 150 тисяч євро, за «срібло» — 75 тисяч, за «бронзу» — 50 тисяч євро. У сусідній Франції олімпійське «золото» оцінюється в 50 тисяч євро, «срібло» — у 30 тисяч, «бронза» — в 20 тисяч євро.

У Польщі олімпійським чем­піонам виплатять по 50 тисяч євро (не обкладаються податком). А після досягнення 40 років золоті медалісти будуть щомісяця отримувати довічну олім­пійську пенсію в розмірі 620 євро (середня зарплата в країні близько 1000 євро).

Неординарна ситуація з Сінгапуром. За перемогу в Токіо олімпійцям цієї країни належить фантастичний мільйон доларів.

Більш ніж пристойні призові в Казахстані. «Золото» оцінюється в 215 тисяч євро, «срібло» — в 125 тисяч, «бронза» — в 62 500 євро. У Білорусі на Олімпіаді-2018 виплачували 150 тисяч доларів за «золото», 75 тисяч — за «срібло» і 50 тисяч — за «бронзу». У 2019 році керівництво країни ухвалило рішення проводити виплати місцевою валютою і не прив’язуватися до курсу долара.

Узбекистан перед Олімпіадою-2016 оголосив про преміальні у розмірі 200 тисяч доларів для олімпійських чемпіонів, але ніхто з представників цієї збірної не зміг завоювати медалі в Ріо-де-Жанейро.

Високі призові передбачені в Таїланді. За олім­пійське «золото» тут готові заплатити 314 тисяч доларів.

До речі, най­більше коштів в Україні отримала олімпійська чемпіонка Яна Клочкова — більше 300000 у.о.

У Стародавній Греції тріумфаторам виплачували по 500 драхм, а найвідомішим встановлювали пам’ятник з мармуру. Також їм дозволялося безкоштовно відвідувати їдальні та надавали найкращі місця в театрах.

Найтитулованішою українською олімпійською чемпіонкою є херсонська гім­настка Лариса Латиніна. Вона завойовувала звання олім­пійського чем­піона 9 разів і отримала загалом 18 олім­пійських медалей. Ще два представники УРСР стали 7-разовими олім­пійськими чем­піонами — гімнасти Борис Шахлін (7-4-2) та Віктор Чукарін (7-3-1).

За часів незалежності най­більше разів золоті медалі олімпі­ад в складі збірної України здобула плавчиня Яна Клочкова. Вона ставала олімпійською чемпіонкою 4 рази, за що її прозвали «золотою рибкою».

Є олімпійські чемпіони та призери Олімпійських ігор і з Вінниччини:

ЗОЛОТІ МЕДАЛІСТИ

Юлія Рябчинська — веслування на байдарках (ХХ літні Олімпійські ігри 1972 року. Мюнхен).

Петро Король — важка атлетика, вага 67,5 кг (ХХІ літні Олімпійські ігри 1976 року. Монреаль).

Наталія Добринська — легка атлетика — семиборство (ХХІХ літні Олімпійські ігри 2008 року. Пекін).

Юлія Рябчинська
Петро Король

СРІБНІ ПРИЗЕРИ

Борис Мельник — кульова стрільба (ХХ літні Олімпійські ігри 1972 року. Мюнхен).

Ніна Уманець — академічне веслування. Вісімка (ХХІІ літні Олім­пійські ігри 1980 року. Москва).

Марія Позюн — академічне веслування. Вісімка (ХХІІ літні Олім­пійські ігри 1980 року. Москва).

Олександр Сороколет — волейбол (ХХІV літні Олім­пійські ігри 1988 року. Сеул).

Павло Хникін — плавання (ХХV літні Олімпійські ігри 1992 року. (2 медалі) Барселона).

Сергій Чернявський — велоспорт, трек (ХХVІІ літні Олім­пійські ігри 2000 року. Сідней).

Інна Осипенко-Родомська — веслування на байдарках і каное (ХХХ літні Олімпійські ігри 2012 року. (2 медалі) Лондон).

БРОНЗОВІ ПРИЗЕРИ

Олена Череватова, Ганна Балабанова — веслування на байдарках і каное (ХХVІІІ літні Олімпійські ігри 2004 року. Афі­ни).

Микола Левицький — боротьба дзюдо (Параолімпійські ігри 2008 року. Пекін).

У цьому році серед призерів немає, на жаль, жодного нашого земляка. А серед учасників – один. Це Олег Царьков, стрілець, який посів 22 місце. На параолімпіаду у Токію поїхало троє атлетів – Мар’яна Шевчук (пауерліфтинг), Олексій Денисюк (стрільба) та Антон Швець (тхеквондо).

Схоже, влада Вінниччини має зробити все, щоб наступна Олім­піада та участь у ній він­ницьких спортсменів не стали такими провальними.

Андрій Власенко