Змову між трьома компаніями, котрі проводили ремонт автодоріг на Вінниччині, виявили в Антимонопольному комітеті України.

За висновком АМКУ, таке узгодження умов в участі у тендері спотворило результати торгів по процедурі закупівлі на «Експлуатаційне утримання та поточний ремонт автомобільних доріг загального користування державного значення у Він­ницькій області (додатково)».

В офіційному повідомленні йдеться: «Мова йде про торги, що відбулися у 2019 році. Їх замовником була Служба автомобільних доріг у Вінницькій області Державного агентства автомобільних доріг України. Очі­кувана вартість закупівлі складала 50 000 000 грн. Переможцем у процедурі закупівлі стало товариство з обмеженою відповідальністю «Спільне українсько-австрійське підприємство «Інтервіас Україна». Як встановив АМКУ під час розслідування, вказані суб’єкти господарювання узгодили між собою умови участі у тендері, відтак конкуренцію між ними було усунуто.

Зважаючи на виявлені факти, Комітет на засіданні 12 серпня 2021 р. визнав дії ТОВ «Спільне українсько-австрійське підприємство «Інтервіас Україна», ДП «Вінницький облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» та ТОВ «ШЛЯХБУД» порушенням Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів.

За порушення на компанії накладено штрафи на загальну суму 45 859 828 грн. Крім цього, компанії були позбавлені права брати участь у торгах на 3 роки.

Ілона ВАЛЬТЕР