На «гарячу лінію» «33-го» звернувся представник фермерського господарства «Ольга» Сергій Корнійчук. Каже, що близько року триває тяганина за поле, яке знаходиться в користуванні господарства з 1997 року.

– Ми його засіваємо, оремо, платимо податки, а виходить, що земля вже «приписана» комусь іншому. Державний кадастр на своїх картах «малює» зовсім іншу картину. Ми підозрюємо, що цей дерибан поля – замовний, – заявляють вони.

– Тяганина за територію поля почалась близько року тому. До мене звернулось селянсько-фермерське господарство «Ольга». Їхнє місце реєстрації – село Сокілець. Тепер це Хмільницька громада. У їхньому господарстві є 50 га землі, якими користуються вже десятки років. Власники хотіли відновити свої межі. Згідно з законодавством, процедура вимагає внесення відомостей у кадастр. Щоб було видно, що це землі господарства і ніхто не має права на них залізти. Тим паче зараз, коли новини щодня «горять» рейдерськими захватами.

Таке відбувається не лише на Вінниччині. Зараз жахаються всі фермери України. Бо тепер починається справжня війна за земельні території. Та у нашій ситуації — кадастр у 2013 році, проводивши інвентаризацію земель, ділянку у 50 га пропустив. Або просто «загубив», якщо вже на те пішло. Тобто землі є, вони в користуванні, та зазначення про них ніде немає. Та останні місяці на картах кадастру ці землі відписуються у користування зовсім іншим невідомим людям.

Я як адвокат звертався в кадастр, аби вирішити ці питання добровільно. Вони почали категорично заперечувати про належність даної землі господарству. Заявили, що даний акт складався на ім`я голови фермерського господарства як фізичної особи. Він помер, та землі мають повернутись у державу. Та робота ферми не припинилась. Бо і позиція Верховного Суду є незмінною. Земельні ділянки, які надавались фізичним особам для створення фермерських господарств, належить не фізичній особі, а фермерському господарству.

Господарство «Ольга» користується землею із 1997 року. Відповідно, вони засівають землі, збирають урожай, платять податки.

Ми звертались до суду, і як рішення, Господарський суд Вінницької області повністю задовольняє наш позов. Тобто, кадастр скасовує державну реєстрацію земельної ділянки в державному земельному кадастрі і зобов’язує головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області скасувати запис по земельній книзі. Тобто поле стає чистим, без кадастрового номера.

Оскільки землі попереходили у громади, дана земельна ділянка потрапила до Козятинської міської ради. Було направлено відповідне клопотання з приводу надання дозволу на встановлення меж. Мотивуючи тим, що зараз йде суд, вони заявили, що не можуть прийняти рішення стосовно нашої ділянки.

Карту поля роздерибанили. Ділянки поля вже віддані, але кому — невідомо. Хоч до цих пір територія в користуванні ферми «Вікторія», за неї платяться податки.

Скоріш за все, ці рішення приймались за мовчазною згодою. Я так розумію, що там є ще і якісь інші люди, які також зацікавлені у цих земельних ділянках. З 27 травня земельні ділянки – це повноваження територіальних громад. Цілком можливо, що там були прийняті якісь рішення, – кажуть нам в Держгеокадастрі.

 Софія Копач