Попри небувалий супротив Московського патріархату.

Велика делегація з Вінниччини вирушає з Києва на спільну молитву в Софії. Разом із Вселенським Патріархом та Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм, священники з Вінницької області на чолі із членом Синоду ПЦУ Митрополитом Симеоном, служитимуть завтра урочисту молебень «За Україну та її мужній народ», вшанують полеглих на війні та всіх хто не з нами. Помоляться за військо доблесне та мир.

Наш кореспондент супроводжуватиме їх і вестиме пряму трансляцію цих подій.

Тому – вже завтра – ексклюзивні подробиці.

Перший візит Вселенського Патріарха в Україні сьогодні – до стіни героїв наших днів, які загинули у війні із Росією.

Вже відбулася служба у Софіївському соборі.

А вже завтра у Софії, кожен камінчик якої дихає історією, відбудеться ця історична подія. Бо саме Софія є свідченням того, що саме тут, задовго до Московії, була Митрополія Київської Русі.

І батько Ярослава Мудрого Володимир, син якого побудував цю красуню у 1018 році , як копію Костянтинопольського кафедрального Софіівського храму, в 988 році саме тут охрестив Київську Русь.

Слід згадати, що цьому приїзду чинився не бувалий в історії України і мабуть світу, супротив Московського патріархату.

І це також увійде в історію: як «першого серед рівних»очільника 15 православних церков світу, в тому числі і Російськоі православної церкви, не бажали бачити в Україні «брати і сестри у Христі» із МП.
Плакати, заяви, навіть відкритого листа написали: мовляв Ви тут не бажаний гість!

Що це – агонія, помутніння, спецзамовлення ворога «колотити» країною… – відповість вже історія.
Прихильники ж приїзду цієї історичної духовної постаті, яка відновила справедливість і надала Україні Томос, тобто незалежність, зустрічають і радіють.

Ось як зустрічали в Борисполі у аеропорту високого гостя. Саме його запросив Президент України прийняти участь у урочистостях з нагоди святкування 30-річчя України.
І саме через його присутність там очільники Московського патріархату відмовились святкувати 30-річчя України.

Тетяна Квасюк