Другий день у Вінниці з офіційним візитом перебуває делегація зі Швейцарії. Сьогодні, 24 серпня, у Вінницькій міській раді закордонним гостям презентували новий вебпортал міста, розповіли про цифровізацію управлінських процесів та електронні сервіси, які працюють у Вінниці, та влаштували екскурсію Прозорим офісом.

Міський голова Сергій Моргунов на початку зустрічі зауважив, що йому надзвичайно приємно такий знаковий для України день – 30-річчя Незалежності – відзначати з представниками держави, яка є не просто партнером, а другом України.

«Швейцарія – серед десяти держав світу, підтримку яких Україна відчуває найбільше. А для Вінниці Швейцарська Конфедерація є стратегічним міжнародним партнером. Цей рік для нас знаковий, адже 15 років тому ми підписали першу угоду про співробітництво. Це був перший крок налагодження транспортної системи, мобільності в місті і отримання першої партії швейцарських трамваїв з Цюріха. Ми цінуємо ці результати. І це довгострокове співробітництво, яке потім розширилось і в інших сферах. Ще один напрямок співпраці – це проєкт з енергоефективності. Ми змогли забезпечити нову якість послуг з теплопостачання для мешканців 3-х мікрорайонів. Завдяки масштабним заходам з модернізації системи: заміні мереж, будівництву нових та реконструкції застарілих котелень, впровадженню системи SCADA. Вінниця першою серед міст у Східній Європі здобула Європейську Енергетичну Відзнаку. І ми далі підтримуємо цей статус системною роботою», – сказав міський голова Сергій Моргунов.

Розвиток велосипедного руху ще один важливий проєкт для Вінниці, до реалізації якого має безпосереднє відношення Швейцарія. І Вінниця одна із перших в Україні має розгалужену систему велопрокату в місті. А з 2011 року створили веломережу у 85 км, яка зручна для велосипедистів. І сьогодні місто має велику активну велоспільнту, з якою муніципалітет тісно співпрацює.

«Важливий напрямок роботи – електронне врядування та цифровізація. Сучасні та доступні послуги для мешканців, якісна комунікація з громадою, принципи партисипації. До речі, цифровізація муніципального простору – один з пріоритетів Стратегії міста на наступні 10 років. Для нас також дуже важливо, що Швейцарія підтримала нашу ініціативу щодо проведення аудиту управління фінансами громади. Наше місто відібрали для участі у даному проекті, і ми готові надалі співпрацювати з командою експертів, щоб підвищувати рівень прозорості та відкритості», – додав очільник міста.

Завдяки такій співпраці Вінницька міська територіальна громада активно запроваджує та використовує інструменти е-демократії, створені в рамках швейцарсько-української Програми EGAP. Зокрема, систему петицій, громадських бюджетів, новий інструмент для громад – муніципальний чатбот «СВОЇ». Спільно з фахівцями Вінницької міської ради розроблена Концепція цифрової партисипації Вінницької міської територіальної громади на 2019-2025 роки.

«Вінниця вже багато років системно впроваджує новітні технології. Вона стала майданчиком для пілотного впровадження загальнонаціональних сервісів та електронних інструментів і поширює набутий досвід серед інших міст України. Ми вдячні Швейцарській Конфедерації за підтримку різних проєктів цифровізації, які впроваджено в рамках співпраці з програмою EGAP», – зазначив заступник міського голови Андрій Очеретний.

Новий офіційний вебпортал Вінниці, який сьогодні презентували і запустили, розроблено також за підтримки Швейцарсько-української програми EGAP. Сайт зручний, сучасний та містить всю потрібну інформацію про Вінницю, міські сервіси та міську владу https://new.vmr.gov.ua/ . Очільник міста зазначив, що новий портал створений саме для вінничан, які вже звикли шукати потрібну інформацію на сайті міста.

«Старий сайт уже був «важкий», містив багато інформації і потрібну інформацію не можна було швидко знайти. Цей новий проєкт дасть можливість ефективніше отримувати весь комплекс тих послуг, який надається Вінницькою міською радою. Новий сайт дозволяє кожному швидко знайти необхідну інформацію. Дякуємо за допомогу у розробці порталу нашим постійним партнерам – Програмі EGAP, що виконується Фондом Східна Європа за підтримки Швейцарії», – розповів Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Голова швейцарської делегації, Другий Віце-Президент Національної Ради Швейцарії Мартін Кандінас привітав усіх із Днем Незалежності. Він побажав Україні миру, процвітання, благополуччя та успіхів у впровадженні реформ. Та нагадав, що цього року відзначається 25 років українсько-швейцарської співпраці. За ці роки країни змогли спільно запровадити безліч проєктів у різних напрямках. Таких як децентралізація, енергоефективність, розвиток громадського простору, надання якісних медичних послуг, екологічний розвиток та захист навколишнього середовища, транспорт та інших. Завдяки чому мільйони українців змогли покращити рівень свого життя.

«Співпраця з Вінницею займає у наших двосторонніх відносинах дуже важливе значення, тому що місто Вінниця було і є чемпіоном у впровадженні комплексних інтегрованих проєктів, є чемпіоном інновацій, запровадження високого стандарту надання послуг громадянам, а також Вінниця показує ефективні зміни у демократичному врядуванні. Вчора ми мали змогу побачити як реалізували проєкт з енергоефективності, а також обговорити зміни в трансформації громадського простору, мобільності, транспортній системі, демократичного самоврядування. Ми вражені тими результатами, які побачили. Але видимі успіхи завжди мають невидиму сторону. Наші колеги розповіли нам, що Вінниця є чемпіоном серед громад у е-врядуванні та діджиталізації і це, зокрема, дає змогу ефективно впроваджувати ті процеси, про які ми вже говорили, а також бути ефективними у наданні адміністративних та соціальних послуг. Тому ми також з нетерпінням очікуємо на те, щоб познайомитися і з цією стороною нашої співпраці», – відзначив Другий Віце-Президент Національної Ради Швейцарії Мартін Кандінас.

Після завершення презентації та спілкування із медіа делегації провели ознайомчу екскурсію по Прозорому офісу.