Кілька годин тому парламент підтримав проєкт закону про великий герб у першому читанні. Сталося це під час позачергової сесії Верховної Ради, скликаної на вимогу  президента України.

На порядку денному — одне питання: проєкт Закону “Про великий Державний Герб України” №5712. Документ підтримали 257 нардепів.

Невідкладний проєкт закону про великий Державний герб президент Зеленський вніс на розгляд парламенту ще 28 червня, під час урочистого засідання Ради з нагоди Дня Конституції.

Рада доручила Кабінету міністрів провести конкурс на найкращий ескіз великого герба. Комітет рекомендує Раді ухвалити за основу та в цілому законопроєкт про великий Державний герб.

Між тим навколо державногоь герба й досі точаться гарячі суперечки. Історики та активісти нагоолошують, що цей законопроект непотрібний і шкідливий. “Що не так із «великим гербом»? Коротка відповідь – усе. З геральдичної, історичної, політичної, естетичної точок зору. Нині тризуб зараховують до трійки кращих гербів світу. Відтак – навіщо псувати? Тризуб – це великий герб України та великий символ для всіх українців. Таким він має і залишитися”, – вважає народний депутат від “Європейської солідарності”, колишній голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Ілона ВАЛЬТЕР