Сьогодні під час засідання сесії міської ради прийняли рішення щодо розвитку блакитної інфраструктури громади, що є одним з пріоритетних напрямів Стратегії «Вінниця 3.0». Депутати підтримали ідею про створення річкового пасажирського судна з електродвигуном. Пілотний проект реалізують у рамках державно-приватного партнерства.

Депутати затвердили Меморандум про співпрацю, у якому йдеться про початок співробітництва щодо пілотного проєкту з поетапного створення виробництва плавзасобів на електродвигунах.

Формування блакитної інфраструктури, в тому числі і створення річкового транспорту на електродвигунах – це один із заходів пріоритету «Доступне, безпечне та екологічно чисте середовище» у Стратегії розвитку Вінниця 3.0.

«Затвердження Меморандуму про співпрацю – це важливе рішення у рамках Стратегії 3.0. щодо розвитку блакитної інфраструктури та річкового флоту, – каже міський голова Сергій Моргунов. – У Меморандумі передбачене будівництво першого експериментального катеру на 30-40 осіб на електротязі спільно з заводом «Аналог» на принципах приватно-державного партнерства. Я сподіваюсь, що ми зможемо реалізувати цей проєкт і знову будемо першими в Україні, цього разу – з точки зору такого інноваційного підходу».

Також депутати підтримали продовження ще одного інноваційного проекту – щодо створення Агрохабу. Сьогодні затвердили проєкт договору про спільну діяльність з Вінницьким національним аграрним університетом. Саме на базі закладу буде розміщуватись майбутній агрохаб. Це інноваційний майданчик для сучасних досліджень та обміну досвідом, який об’єднає зусилля науковців та представників бізнесу заради сталого розвитку аграрного сектору.

Як вже повідомлялось, раніше міська рада вирішила виділила субвенцію вишу у розмірі 1,5 млн грн на підготовку приміщення для створення агрохабу.

«Ми послідовно продовжуємо наш стратегічний план щодо створення агрохабу у Вінниці спільно з Вінницьким національним аграрним університетом. Цей проєкт підтримує Міністерство Європи і закордонних справ Франції у рамках децентралізованого співробітництва. Ми провели багато консультацій і заручились підтримкою наших партнерів з міста Діжон, – каже міський голова Сергій Моргунов. – Передбачаємо півтора мільйона гривень для проведення відповідних ремонтних робіт та закупівлю обладнання для повноцінної роботи агрохабу на базі Вінницького аграрного університету. Загальна вартість цього проєкту – близько 6 мільйонів».

На базі приміщень університету на площі Гагаріна передбачено створити відповідну інфраструктуру для агрохабу. Заплановано провести поточний ремонт: лабораторій, двох конференц-залів, зали засідань, кімнати гігієни, коридорів та сходових маршів, а також придбати обладнання, комп’ютерну та оргтехніку, меблі.