Як відомо, прихильники російської церкви в Україні, так званого Московського патріархату, організовувались в численні акції протесту. Віруючі систематично виходили на мітинги з плакатами разом із священниками, на котрих були образливі гасла щодо Патріарха.

Відповідальність за ці дії взяла на себе проросійська громадська організація «Миряни», хоча кілька днів тому релігійний експерт Іван Петрущак  заявив:

– Всі акції, спрямовані проти приїзду Патріарха Варфоломія, планувало керівництво Московського Патріархату в Україні (РПЦвУ — або УПЦ МП), хоча офіційно керівництво російської церкви в Україні не закликало людей виходити на акції. Людей просто використовують. Інсайдери стверджують про непублічне благословення Онуфрія.

«Миряни» — лише виконавець. Керівник цієї організації — такий собі Василь Макаровський, луганчанин. Постійно їздить на окуповану територію нібито до родичів. Він обличчя спілки, погоджує призначення регіональних керівників «Мирян», займається розподілом грошей, проведенням мітингів. А засновники «Мирян» – братство святого рівноапостольного князя Володимира. Братство ж заснував донецький вугільний барон Віктор Вишневецький. Він фінансує і спілки православних журналістів. Така, до речі, існує і на Вінниччині, зрозуміло що і поливає брудом «33-й» за український погляд.

Колись проти цих людей в СБУ вже було відкрите кримінальне провадження за фінансування терористів «ДНР». Є ще й інші керівники. Всі вони — колишні посадовці з Донеччини та Луганщини. Всі – колаборанти, котрі тільки прикриваються Українською Православною Церквою. Насправді нічого святого вони за душею не мають. І це елементи 5-ї колони, яку на основі цієї церкви, як найорганізованішої та наймасовішої частини жителів України, хоче використати окупант і ворог, щоб вдарити в тил…

Речник ПЦУ архієпископ Євстра­тій Зоря повідомив:

«Московська патріархія у її нинішньому вигляді – справжній релікт і примара радянської епохи».

Адепти російської церкви вишикували бабусь з плакатами на маршруті, яким їхав Патріарх, а наступного дня увесь актив зібрався біля Верховної Ради. Після першої ж акції до Інтернет-мережі потрапило відео, на котрому було видно, як за такі стояння людям платили гроші. Журналісти «1+1» показали, що мітингарі УПЦ після акції ділили між собою гроші. «Скільки вас?… Щось забагато тобі», – сказала одна із організаторів мітингу, яка роздавала гроші учасникам «стояння за Онуфрія» і проти візиту «Вселенського патріарха». Наступні акції масовістю не вражали. Мабуть, виникли проблеми з фінансуванням?

Утім, провокації відбувалися навіть під стінами Софії Київської. Двоє молодиків просто почали вести відеорепортаж, розповідаючи: «Людєй согналі под закритиє двері і оні не імеют возможності молиться…» Миттю їх перервали обурені віряни: «Якщо вам щось не подобається – вийдіть. А ми дякуємо Богові за все».

Зрештою, всі намагання «Мирян» зіпсувати візит Варфоломія до України зазнали краху. Вже й у самій ро­сійській церкві виник внут­рішній розкол: одні хотіли зустрічі з Варфоломієм, а інші — ні. А ще — підвела від­сутність ідеї та віри.

У Вселенському Патріархаті на проплачені акції ГО «Мирян» не зважають і заявили, що брехня і наклеп прихильників РПЦ в Україні ніяким чином не  зупинять їх.